MOOI HÈ...ALLES

STILTE WACHT GEDULDIG
15 Juli
 Overpeinzingen naar aanleiding van de tweede etappe van de Ideeënsafari: de geluidenexpeditie.

Stilte...zo kostbaar, omdat er steeds minder stilte is in onze drukke en overvolle wereld, waardoor het des te belang...rijker voor me is om stilte in mezelf te ervaren.
Gisteren was ik bij een van mijn tantes en bij een bezoek aan haar toilet, zag ik een - mij bekende -tekst hangen: ‘Wees kalm te midden van het lawaai en de haast en bedenk welke vrede er in stilte kan heersen’.
Ik las opnieuw deze tekst uit 1692, die in de oude Pauluskerk te Baltimore werd gevonden. De eerste regel frappeerde me.
Lawaai en haast in 1692 ? Wat zouden de mensen van toen ervaren als ze nu eens om een hoekje konden kijken?

Ouder wordend heb ik steeds vaker behoefte aan de beweging naar binnen en bouw ik het in mijn dag in als korte momenten.
Meer dan ooit ben ik me bewust van de drukte en haast in en om me heen. Die dagelijkse momenten heb ik nodig om mezelf niet te verliezen in dat waar ik in op ga. Het zorgt ervoor dat ik me open voor onverwachte dingen. Stilte brengt me bij mijn kern en in mijn kern vind ik stilte. Alles valt op zijn plaats en ik ervaar weer balans in mijzelf. Het is een bron, waar ik uit put, waar ik mijn energie terughaal naar mezelf. Mijn energie, die ik vaak verstrooi omdat er zoveel om aandacht vraagt. Ik heb het voorrecht om in een rustige landelijke omgeving te wonen, waar de stilte geduldig op me wacht. Natuurlijk zijn er hier buiten geluiden, maar meestal storen ze niet.

Ik herinner me een onverwacht bijzonder stiltemoment op vakantie in Umbrië, een rijk moment. Het was een prachtig zonnige dag en we bezochten de kathedraal van Orvieto. Bij binnenkomst gebeurde er iets met me. Ik voelde me als ‘Alice in wonderland’. Indrukwekkend was het midden van de kathedraal: één grote lege ruimte. De ruimte en het lichtspel ontroerden me. Ik bevond me op een sacrale plek en voelde dat heel diep.
Het zonlicht speelde door het rozetraam en toverde een cirkel van licht op de oude vloer. Ik ben midden in de lichtplek gaan staan, mijn gezicht opgeheven naar het zondoorstraalde raam. Gestommel en geroezemoes om me heen vielen weg. Ik voelde alleen nog licht en warmte en was voor een ogenblik alleen maar licht en warmte. Een stil moment, tijdloos en verbonden, pure stilte diep in mij.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

24.08 | 08:27

Lieve meneer en mevrouw van Laanen, via de danssite van Janne kwam ik op uw site, genoten van alle rijkdom die u deelt! Veel dank, hartelijke grt Margriet Nolet

...
15.12 | 21:05

Met veel plezier je verhaal gelezen Mirjam, geweldig, wat een mooie reis hebben jullie weer gemaakt. En wat een prachtig verhaal!

...
10.12 | 18:52

K linkt spannen die luchtzak.
Daar wil ik wel meer van weten!

...
07.12 | 12:12

Ik hoop dat jullie hier veilig doorheen zijn gekomen, het klinkt best eng in deze tijd waarin ik alsmaar over extreme weersomstandigeheden hoor! Liefs

...
Je vindt deze pagina leuk