MOOI HÈ...ALLES

TERE STILTE EN STERK GELUID

18 Juli
... Op ideeënsafari deed ik tijdens de eerste etappe al verschillende inspirerende vondsten, maar ook nu bij de verschillende delen van de tweede etappe kom ik onverwachte verrassingen tegen.
Vorige week was ik in Middelburg en daar zag ik in een etalage een boekje liggen: 'Een tere stilte en een sterk geluid'. Een boek over vrouwelijke Zeeuwse kunstenaars in de vorige eeuw. De prachtige titel wakkerde mijn gedachten over stilte en geluid aan.
Ik ontdekte wat ik al wist...dat stilte en geluid veel met aandacht te maken hebben. Geluid ervaren kan natuurlijk niet zonder weten van stilte en andersom.

Ook reis ik deze week met de trein van Nijmegen naar Den Haag.
Op het station is het een gezellige lawaaierige drukte van Vierdaagse bezoekers.
Met zin in koffie ga ik de 'AH To Go' binnen en sluit me aan in de lange rij wachtenden bij de koffie automaat. Even later ben ik op het perron, waar de trein binnenrolt en de deuren sissend opengaan.
Ik neem plaats. Geen boek voor mij vandaag. Vandaag luister ik.
Concentreer me op geluiden die ik waarneem: de conducteur die op zijn fluitje blaast, de dichtslaande deuren en dan zet de trein zich fluitend en gierend in beweging. Mensen op zoek naar een zitplaats lopen langs, gestommel en geschuifel van schoenen en tassen, een boterhamzakje kraakt, uit een I pod tegenover me klinkt zacht muziek en ik kan een zakelijk telefoongesprek volgen, als ik dat zou willen.
“Dames en heren het volgende station is...”.
Opnieuw geluiden van aankomst en vertrek en dan rijden we weer. Als de onrust van het in- en uitstappen voorbij is, blijft het rumoerig.
Een tweegesprek over de Vierdaagse, vriendinnen die hun aankopen met elkaar bespreken, iemand snuit zijn neus en dan is het een poosje 'stil'. Wat heet stil... de ramen staan open en de schokkende, gierende geluiden van de trein zijn nu heel duidelijk aanwezig. Denderend rolt de trein door een tunnel.
Veel geluiden van buitenaf, maar in de coupé is het voor even best rustig en stil. Overigens niet van lange duur: iemand vouwt zijn krant dicht, er wordt weer volop gepraat, een flesje valt op de grond en rolt naar een stukje verderop.
“Goedemiddag uw kaartje alsjeblieft...”
Opnieuw stoppen we en het wordt steeds drukker in de trein met een kakofonie aan geluiden, gesprekken door elkaar, kuchen, een kind begint te huilen, een vuilnisbakje valt met een klap dicht, iemand niest.
“Dames en heren, het volgende station...”. Ik ben er.
Toch maar de stiltecoupé op de terugweg.

Warm en moe na een lange bespreking, stap ik de stiltecoupé in. Het is er koel en er zit nog niemand. Heerlijk die stilte.
Langzaam druppelen medereizigers binnen, wat gepaard met rommelige geluiden. Dan rijden we.
Na een poosje bewust luisteren, moet ik vaststellen dat het er ook in deze coupé niet echt rustig aan toe gaat. Geroezemoes, een telefoon gaat af, een kind jengelt.
Het is druk en de trein is vol, Ik ben moe, heb behoefte aan rust en het is verre van rustig. Ach het is zomer en vakantietijd en Vierdaagse. Mensen genieten en laten dat horen.
Ik oefen me in verdraagzaamheid.
Meer weergeven

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

24.08 | 08:27

Lieve meneer en mevrouw van Laanen, via de danssite van Janne kwam ik op uw site, genoten van alle rijkdom die u deelt! Veel dank, hartelijke grt Margriet Nolet

...
15.12 | 21:05

Met veel plezier je verhaal gelezen Mirjam, geweldig, wat een mooie reis hebben jullie weer gemaakt. En wat een prachtig verhaal!

...
10.12 | 18:52

K linkt spannen die luchtzak.
Daar wil ik wel meer van weten!

...
07.12 | 12:12

Ik hoop dat jullie hier veilig doorheen zijn gekomen, het klinkt best eng in deze tijd waarin ik alsmaar over extreme weersomstandigeheden hoor! Liefs

...
Je vindt deze pagina leuk