'REMEMBER THE ALAMO'

HET KLOOSTERKERKJE VAN DE MISSION ESPADA VAN DE FRANCISCANEN.

DAG 27
8 NOVEMBER

'Remember the Alamo' (Ballad of the Alamo)
In the southern part of Texas
In the town of San Antone
There's a fortress all in ruins that the weeds have overgrown
You may look in vain for crosses and you'll never see a-one
But sometimes between the setting and the rising of the sun
You can hear a ghostly bugle
As the men go marching by
Marty Robbins

De 'mobiel-home' dieren op deze reis krijgen we zomaar cadeau. Onze hond gedraagt zich voorbeeldig. blijft zitten, waar hij zit en slaat zelfs niet aan bij treinen, die met veel kabaal voorbij komen. Het andere beestje, onze huisvlieg  daarentegen houdt ons al vanaf het begin gezelschap en brengt ons op onverwachte momenten danig van de wijs. We hebben al van alles geprobeerd om haar naar buiten te krijgen, maar het is een volhouder.Ze is ons steeds te (vliegens-)vlug af.
Maar we zij hier niet gekomen om vliegen te vangen...

We hebben er voor gekozen om vooral de eerste helft van de tocht uitgebreider te doen en daarna een beetje 'rechtdoor' naar Florida te rijden. We zakken nu dus echt verder af naar het Zuiden en komen dichter bij de Golf van Mexico.
Onderweg wordt de leegte langzaam maar zeker gevuld met struiken en er verschijnen hier en daar lage bomen. Het wordt groener. Herfstkleuren zie je hier nauwelijks; een enkele struik neigt naar oranje-rood.
De ranches worden groter en rijker en staan er goed bij. Onder het vee onderscheiden we zelfs bizons.

Hoewel we voor het bekijken van steden helemaal geen tijd hebben, hebben we voor San Antonio een uitzondering gemaakt. Net buiten de stad liggen nog enkele (ruine-) vestingen van Franciscaner kloosters uit vroeger tijden (vanaf ca 1720). De Franciscanen hadden in die tijd een meervoudige missie: de zieltjes van de Pueblo's bekeren tot het katholieke geloof en de woonplekken zelfredzaam en verdedigbaar maken voor het Nieuw Spanje. De monniken werden dan ook gefinancierd door de Spaanse kroon en moesten om te overleven, naast spirituele, ook wereldse (militaire - en landbouw-) kwaliteiten hebben. Zij stichtten een kloosterkerkje bij de 'Missions', maar op een plaats, die later zou uitgroeien tot San Antonio, bouwden ze ook een kerk en missiepost, die ze 'the Alamo' doopten, waarover morgen meer, want dan willen we 'the Alamo' gaan bezoeken.

Hans heeft ook een 'rijke Roomsche' jeugd gehad en voelt zich altijd erg thuis in een kloosteromgeving en maakt met de nog aanwezige monniken een praatje. Ook zij blijken over wereldse kwaliteiten te beschikken, want ze weten ons de weg naar de dichtstbijzijnde campground te wijzen.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

24.08 | 08:27

Lieve meneer en mevrouw van Laanen, via de danssite van Janne kwam ik op uw site, genoten van alle rijkdom die u deelt! Veel dank, hartelijke grt Margriet Nolet

...
15.12 | 21:05

Met veel plezier je verhaal gelezen Mirjam, geweldig, wat een mooie reis hebben jullie weer gemaakt. En wat een prachtig verhaal!

...
10.12 | 18:52

K linkt spannen die luchtzak.
Daar wil ik wel meer van weten!

...
07.12 | 12:12

Ik hoop dat jullie hier veilig doorheen zijn gekomen, het klinkt best eng in deze tijd waarin ik alsmaar over extreme weersomstandigeheden hoor! Liefs

...
Je vindt deze pagina leuk