'COUNTRYROAD'

CAMPGROUND IN PRAIRYCITY.

PRAIRY met op de achtergrond STRAWBERRY MOUNTAIN.

STOPTEKEN: er is een ongeluk gebeurd.

'SMOKE AHEAD'.

PRACTISCHE SPROEI INSTALLATIE.

'LITTLE HOUSE ON THE PRAIRY'.

USA heeft ellenlange wegen. Vaak zeer afwisselend, af en toe eentonig.

DE ZON GAAT ONDER OVER DE LAVAVELDEN.

WE ZIJN BIJNA BIJ DE CAMPGROUND.

CRATERS OF THE MOON

DAG 11
23 OKTOBER

Met de John Denver in de cd-speler, geven we vol gas en vertrekken uit prairycity.
Vanmorgen bij het opstaan realiseren we ons dat het 23 oktober is. Bij jullie is het dan al einde van de middag. De volgende gedachte is: 23 oktober, vandaag zijn Marianne en Rob jarig. Ge-VEEL-LIEFS-citeerd allebei. Onze gelukwensen vanuit de prairy in Malheur County Zuid-West Oregon.
De regio is vernoemd naar de erdoor stromende rivier de Malheur. De naam heeft te maken met een ongeluk van Franse kolonisten, die in de 19e eeuw bij deze rivier slachtoffer werden van een roofoverval.
Over malheur gesproken: we worden ingehaald door politie en ambulance en even later blijkt er vandaag weer iemand pech te hebben: een auto is in een slip geraakt op het bevroren wegdek en een paar keer over de kop gegaan.; gelukkig kan de bestuurder het nog navertellen.

Een poosje later staat er een tijdelijk waarschuwingsbord: 'smoke ahead' en vrijwel direct na een scherpe bocht komt de rook akelig dicht op ons af. We rijden ruim een half uur door 'wazige' bossen. De brandlucht is doordringend. 'waar rook is, is vuur'. Wij signaleren geen vuur, zien en ademen alleen rook, zelfs in de camper.
Verlaten huizen in woestijnachtige landschappen, bossen en creeks wisselen elkaar af. Op meer vruchtbare plekken is er landbouw en regelmatig zien we een kudde donkerbruine en/of zwarte koeien. Ook zien we diverse malen een roedel wilde herten.
Over het algemeen ademt het droge landschap rust en een bepaalde loomheid, onderbroken door ruiger gebied. We rijden over diverse passen, dus materiaal om 'beyond fear' te gaan is er genoeg voorhanden.

We naderen de grens met Idaho. Een bord langs de weg geeft aan: 'Mountaintime now. Put your watch one hour ahead'.
Vanuit de bergen komen we in wat vlakker landschap. aanvankelijk heel vriendelijk, maar hoewel mooi, wij vinden het - verwend door al het voorafgaande natuurschoon - ook wel wat eentonig.
Nadat we het bord 'Welcome in Idaho' zijn gepasseerd, zijn we al snel bij de stad Boise, een moderne industriestad, die een groot contrast vormt met het dun bevolkte 'cowboy' landschap van daarvoor.
We besluiten om de hoofdweg te verlaten en via een kleinere 'scenic byway' naar onze eindbestemming te reizen.  Een goede keus, want even later rijden we tussen indrukwekkende lavavelden. Ongelooflijk te bedenken dat in het midden van de 19de eeuw groepen pioniers met huifkarren vanuit Missouri zich hierlangs een weg naar het Westen baanden.
De historical sites die we overal zien, maken duidelijk dat de Amerikanen zich erg bewust zijn van hun jonge geschiedenis.

Het begint al te schemeren en het landschap wordt steeds desolater. Steeds meer lava om ons heen. De ondergaande zon geeft aan de omgeving een mysterieus gezicht.]
Zullen we nog voor het donker bij de campground zijn? 
Wanneer we in het hoog gelegen 'Craters of the Moon' park arriveren is het niet moeilijk een plekje voor de nacht zoeken, want het park is nagenoeg leeg. We zien een andere camper en een bestelauto, meer gasten zijn er niet.
Na het avondeten willen we het park nog wat verkennen , maar als we buitenkomen, is het stikdonker. We zien geen hand voor ogen, maar wel een onwaarschijnlijk mooie sterrenhemel.

We verblijven op 6000 ft. hoogte zonder elektriciteit en andere voorzieningen en dat noodzaakt om af en toe met de generator de RV een beetje op te warmen.
Het is een bijzondere plek: we overnachten tussen de lavabrokken in.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

24.08 | 08:27

Lieve meneer en mevrouw van Laanen, via de danssite van Janne kwam ik op uw site, genoten van alle rijkdom die u deelt! Veel dank, hartelijke grt Margriet Nolet

...
15.12 | 21:05

Met veel plezier je verhaal gelezen Mirjam, geweldig, wat een mooie reis hebben jullie weer gemaakt. En wat een prachtig verhaal!

...
10.12 | 18:52

K linkt spannen die luchtzak.
Daar wil ik wel meer van weten!

...
07.12 | 12:12

Ik hoop dat jullie hier veilig doorheen zijn gekomen, het klinkt best eng in deze tijd waarin ik alsmaar over extreme weersomstandigeheden hoor! Liefs

...
Je vindt deze pagina leuk