'DUST IN THE WIND'

'NAVAJO TWIN ROCKS' nabij Bluff.

ACHTER IEDERE BOCHT...

...EEN KLEURRIJKE VERRASSING.

'MEXICAN HAT'

'LONESOME ROAD'.

'DUST IN THE WIND'.

DAG 16
28 OKTOBER

Sinds we zijn vertrokken hebben we steeds heerlijk zomerweer gehad. Hooguit de nachten hoog in de bergen deden aan de aankomende winter denken.
Gisteren in Arches NP was het aangenaam tot heet zomerweer.
Vanmorgen worden we in de herfst wakker in Monticello. De wind waait de herfstbladeren rondom ons 'huisje' en het is stukken frisser. Hans heeft het zelfs koud, maar hij is niet helemaal fit opgestaan.

Een paracetamol en een aantal mijlen verder rijden we via Blanding,  Bluff en de Navajo Twin Rocks naar Mexican Hat.
Vlak voor Mexican Hat komt er een scherpe bocht tussen rode kliffen door en daarachter wacht ons alweer een natuurverrassing: een gekleurd landschap: rood, groen, geel.

Ons doel van vandaag is omgeving Page/Lake Powel in Arizona. We kiezen een route die door monument Valley voert.
Het is een leeg, weids woestijnlandschap met silhouetten van eenzame rotsformaties. We rijden uren door de woestijn en komen nauwelijks andere auto's tegen. Een lange weg, maar beslist niet eentonig. Hans is gaandeweg weer opgeknapt en geniet daardoor ook van het ons omringende droge landschap, met nu en dan wat struiken, bomen, een mesa (afgeplatte berg/heuvel), of butte(heuvel) en het opwaaiende zand (!)
Langzaam veranderd het landschap van structuur en dan staan daar midden in die eindeloze lege rode zandvlakte zomaar ineens de rode rotssculpturen van Monument Valley. Het weer is wat heiig vandaag en het is midden op de dag. We kunnen ons voorstellen dat dit bij zonsop- of ondergang super bijzonder is, maar nu met het wazige en stoffige zicht is het zeker zo de moeite waard. Het ziet er mysterieus uit.

De streek van Monument Valley vormt het decor voor talloze westerns.
Het is een aan de Navajo Indianen toegekend leefgebied en wordt door hen beheerd. Sommige families wonen al generaties lang in dit gebied. Ze houden de tradities van hun voorouders in ere.
Voor hen zijn de rotssculpturen heilige plaatsen.
In het door de Navajo's gerunde informatiecentrum leren we dat zij met ruim 200.000 leden de grootste gemeenschap binnen de VS vormen. Zij hebben zich door de eeuwen heen min of meer kunnen handhaven omdat de 'anderen' de woestijn als leefgebied niet zien zitten. Ze houden koeien, schapen en geiten, maar zijn vooral commercieel succesvol in de kunstnijverheid. Ze staan bekend om hun fraaie zilveren sieraden, handgeweven producten en kleurrijke potten.
Het is overigens de vraag of de eigen cultuur en taal in de toekomst nog wel behouden blijft. Er is veel armoede en de jeugd zoekt ontwikkeling en werk steeds meer buiten het reservaat.

We hebben we weer veel indrukken opgedaan. Monument Valley is echt een wonderlijke ervaring.


Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Sl | Antwoord 01.11.2013 13:26

Wat is het ongelooflijk mooi. dikke kus

Hans en Mirjam | Antwoord 29.10.2013 18:31

Lieve allemaal,
Dank voor jullie reacties, we vinden het erg leuk om die telkens te lezen.
Groeten en knuffel van een enorm genietend stel.

Mirjam | Antwoord 29.10.2013 18:26

Ja Sil, dat zal niet meevallen straks, maar voorlopig hoeft dat nog niet.
Dikke knuffel.

Sil | Antwoord 29.10.2013 11:04

Wat zie je er goed uit, Mirke. Wat ik me wel afvraag is hoe jij straks je Hansje weer afstaat aan zijn werk.

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

24.08 | 08:27

Lieve meneer en mevrouw van Laanen, via de danssite van Janne kwam ik op uw site, genoten van alle rijkdom die u deelt! Veel dank, hartelijke grt Margriet Nolet

...
15.12 | 21:05

Met veel plezier je verhaal gelezen Mirjam, geweldig, wat een mooie reis hebben jullie weer gemaakt. En wat een prachtig verhaal!

...
10.12 | 18:52

K linkt spannen die luchtzak.
Daar wil ik wel meer van weten!

...
07.12 | 12:12

Ik hoop dat jullie hier veilig doorheen zijn gekomen, het klinkt best eng in deze tijd waarin ik alsmaar over extreme weersomstandigeheden hoor! Liefs

...
Je vindt deze pagina leuk