VERMILION CLIFFS

Pipe Spring National Monument

Verlaten huis in Vermilion Cliffs gebied. Natuurgeweld!

Hans aan de wandel....

...vindt resten van een stoomboot.

….en maakt prachtige kiekjes voor mij, de thuisblijver.

' The Big Red' of wel de Colorado rivier.

Brug bij Glen Dam (Page Arizona)

Ontbijtstop bij Lake Powel (Page)

Mooie, lieve Hans.

En aldoor rood, roze en vermiljoen gekleurd landschap.

Majesteitelijk !

10-11-12-13 NOVEMBER

 

 

Vanaf St. George, Utah rijden we Arizona binnen. Net over de staatsgrens maken we een stop bij Pipe Spring National Monument.

De plek heeft betekenis omdat er een bron ligt waar de Kaibab-Paiutes Indianen eeuwenlang gebruik van hebben gemaakt. Omdat het gebied zo weinig toengankelijk was duurde het tot 1850 voordat de blanken er zich vestigden: Mormonen. Hun leer stond onder druk in het Oosten van de VS waarop ze massaal naar het dun bevolkte Utah en omgeving getrokken zijn. Op de plek is een museum ingericht waar het wel en (vooral) wee van beide groepen belicht wordt. Het verhaal over de onderdrukking van de Indianen maakt ons, zoals altijd, droevig. Zelfs voor de streng religieuze Mormonen was het toegestaan ‘in het kader van het doorgeven van christelijke opvoeding ‘ om Indianen maximaal 20 jaar als slaaf te gebruiken. Ook de Mormonen moesten uiteindelijk onder druk van de VS in opbouw hun gebruiken aanpassen.

Vooral het, op het Oude Testament gebaseerde, gangbare gebruik van een man om meer vrouwen te huwen, riep veel weerstand op en werd uiteindelijk ook door de Mormoonse kerk in 1890 verboden. In de film die getoond wordt, wordt gesproken over ‘eind goed al goed’,omdat er jaren terug al meer eerlijke afspraken waren gemaakt over de verdeling van het water 9van de bron) tussen de boeren en de weer teruggekeerde Indianen Het kan de geschiedenis voor ons toch maar weinig opvrolijken.

 

Niet veel later rijden we langs de zuidelijke rand van de Vermilion Cliffs. Een gigantisch groot canyonland in het stroomgebied van de Colorado, waar nog veel is zoals het was

Onze eerste etappe in de Vermilion Cliffs eindigt in de Marble Canyon bij Lees Ferry Statepark.

Deze plaats is nog steeds aantrekkelijk voor avontuurlijke watersporters om een vaartuig op de Colorado te water te laten omdat hier de hoge canyonoevers voor even zijn onderbroken.

Vroeger was hier een veerdienst, die vanwege het ontbreken van bruggen  belangrijk was voor de pioniers die de oversteek naar Californië wilden maken.

Hans loopt in zijn eentje een trail langs de rivieroever en komt met mooie foto's terug. Ik houd me met mijn kwetsbare en pijnlijke knieën rustig.

 

De volgende dag trekken we door naar Page, waar we in 2013 ook zijn geweest en waar de campground een zwembad met whirlpool heeft! Alleen al dat laatste is een argument om er twee dagen te blijven. We raken opnieuw onder de indruk van de imposante Glen Canyondam en het fraaie water- en berglandschap van Lake Powell. Het uiterst moderne bouwwerk van 50 jaar geleden (de dam) zorgt voor de energievoorziening van de omgeving en de watervoorziening van zelfs 7 zuidelijke staten w.o. Californië. Helaas nog veel te weinig om de verschrikkelijke bosbranden te voorkomen.

 


Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

24.08 | 08:27

Lieve meneer en mevrouw van Laanen, via de danssite van Janne kwam ik op uw site, genoten van alle rijkdom die u deelt! Veel dank, hartelijke grt Margriet Nolet

...
15.12 | 21:05

Met veel plezier je verhaal gelezen Mirjam, geweldig, wat een mooie reis hebben jullie weer gemaakt. En wat een prachtig verhaal!

...
10.12 | 18:52

K linkt spannen die luchtzak.
Daar wil ik wel meer van weten!

...
07.12 | 12:12

Ik hoop dat jullie hier veilig doorheen zijn gekomen, het klinkt best eng in deze tijd waarin ik alsmaar over extreme weersomstandigeheden hoor! Liefs

...
Je vindt deze pagina leuk