ONDERAARDSE KRACHTEN

Newberry volcano and lavabeds monument

Twisted three. Called Lava Ness monster.

Onderweg naar Crater Lake.

Wat we niet hebben gezien.

4 NOVEMBER

Onderweg van Terrebonne naar Craterlake worden we vergezeld door de besneeuwde bergen (vulkanen) van de High Cascades. We maken een stop bij Newberry Volcanic Monument and lavabeds. We lopen er het Trail of the molten lands (het gesmolten land) en stappen als het ware in een andere wereld. De Newberry is een van de grootste vulkanen van Noord Amerika.en zijn lavastroom heeft een oppervlakte van ongeveer 2000 vierkante km van Oregon bedekt.

We genieten van de aanblik van deze zwarte wereld met op de achtergrond de besneeuwde toppen van andere vulkanen.

We zijn verrast door een enkel boompje wat het weer aan heeft gedurfd om hier te gaan groeien . En er blijken heel wat plantjes in deze extreme condities in de high dessert te kunnen overleven. Wat zullen die, wanneer ze zomers in bloei staan, prachtig afsteken tegen de zwarte bizarre omgeving.

Mijn oog valt op de vreemd gedraaide boomstam, net een vreemd beest. De gedraaide stam laat zien dat het groeien niet vanzelf gaat en de boom er hard voor moet werken. 

Vulkanen, we komen het veel tegen deze afgelopen week. ( Mount Jefferson, Mount Washington, Mount Three Fingered Jack, Newberry, Belknap, the Three Sisters, broken Top, Bachelor, Crater Lake etc. ) Bizar en indrukwekkend .

Oregon- is vol lavavelden, vulkanische bergen, kristal heldere meren en rivieren, hoge dennen en open luchten. De natuur is er groots. Het is een prachtige staat om te wonen of rond te trekken.

We zijn dus onderweg naar Crater Lake. Het schijnt een van de mooiste, meest heldere kratermeren van de wereld te zijn. Het water heeft een opvallend diep blauwe kleur. Het meer ligt in een vulkanisch basin (caldera) dat lang geleden ontstond toen de 3660 meter hoge Mount Mazama instortte als gevolg van een vulkanische uitbarsting. Lavastromen sloten de bodem van de caldera af en na een lange periode van afkoeling, vulde het basin zich met regen en sneeuw.

De meeste ingangen van Crater Lake zijn gesloten ivm de naderende winter. De wegen in het park zijn dan niet begaanbaar. We rijden via de 62 (scenic byway) naar de zuidelijke ingang die 'year round' open is. We klimmen hoger en rijden langs diepe steile basaltwanden, die gevormd zijn door de lavastromen Langs de weg zien we steeds meer sneeuw. Bij de ingang aangekomen, blijkt dat we om een blik op het meer te kunnen werpen nog verder omhoog moeten rijden. Te hoog voor mij. Ik voel me toch al niet zo prettig vandaag en ik wil geen onnodige risico's nemen m.b.t. mijn gezondheid. We rijden door naar Prospect waar we een kampeerplek vinden en na de avondmaaltijd zoeken we op internet naar foto's van Crater Lake en zien we wat we niet hebben gezien.
Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

24.08 | 08:27

Lieve meneer en mevrouw van Laanen, via de danssite van Janne kwam ik op uw site, genoten van alle rijkdom die u deelt! Veel dank, hartelijke grt Margriet Nolet

...
15.12 | 21:05

Met veel plezier je verhaal gelezen Mirjam, geweldig, wat een mooie reis hebben jullie weer gemaakt. En wat een prachtig verhaal!

...
10.12 | 18:52

K linkt spannen die luchtzak.
Daar wil ik wel meer van weten!

...
07.12 | 12:12

Ik hoop dat jullie hier veilig doorheen zijn gekomen, het klinkt best eng in deze tijd waarin ik alsmaar over extreme weersomstandigeheden hoor! Liefs

...
Je vindt deze pagina leuk