'WETLANDS'

DAG 31
12 NOVEMBER


'If there's a place
where ground is wet.
it's a wetland
you can bet'.


We zijn niet de enigen die bij Wallmart hebben overnacht. En we hebben goed geslapen, hoewel het er beslist niet rustig was, want het warenhuis is het hele etmaal geopend. Ook bij MC Donalds kun je hier de hele nacht terecht en daar halen we al voor zevenen koffie. Dan hervatten we de route langs de kust en bereiken al snel Biloxi (Mississippi)

In Louisiana en Mississippi leefden een aantal groepen indianen die binnen het moerasgebied in dorpjes woonden en aan landbouw deden, dus niet de typische indianen die in de prairie op bizons jaagden. Er waren verschillende stammen, waaronder de 'Biloxi'. Deze stam heeft net als andere Native Americans veel last gehad van de kolonisten uit Europa: ze werden gevangen genomen als slaven, beroofd van hun rijkdommen en getroffen door infectieziektes.
De indiaanse cultuur is hier nu bijna verdwenen, op enkele reservaten na.

Na Biloxi volgen we kustlijn verder en pakken ook nog een klein stukje van Alabama mee. Een groot deel van de route van Louisiana en Alabama loopt langs of in het water.
We rijden ook nu weer tientallen mijlen door moeras of watergebieden via wegen op palen. Vooral het door het moerasgebied rijden, levert bijzondere plaatjes op omdat de weg zo 'n 6 meter boven het wateroppervlak en halverwege de boomkruinen 'hangt'.
Niet alleen de wegen, maar ook veel huizen zijn gebouwd op palen. Sheila, onze gastvrouw van de vorige dag, heeft ons al verteld dat na de orkanen Katrina en Rita in 2005, de schrik er bij veel bewoners goed in zit. Veel mensen, waarvan het huis is verwoest, zijn vertrokken naar een andere regio of wonen voortaan in een mobile home.
De dreiging is er nog steeds...we zien langs de weg veel borden met de aanduiding 'hurricane evacuation route'.

Uiteindelijk bereiken we Florida en vrijwel onmiddellijk worden de moerassen aan de kust vervangen door parelwitte stranden. We stoppen een paar keer om wat rond te struinen, een beetje te lezen, schelpen te vinden en ons te verbazen over het feit, dat we ongeveer de enigen zijn op het immense strand. 
Vanmorgen waren we al vroeg op weg en daarom houden we het rijden voor gezien, wanneer we, rond drieën, een camping aan zee zien.
En zo gebeurt het, dat we tegen de avond onze laatste strandwandeling van vandaag maken.
 

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

24.08 | 08:27

Lieve meneer en mevrouw van Laanen, via de danssite van Janne kwam ik op uw site, genoten van alle rijkdom die u deelt! Veel dank, hartelijke grt Margriet Nolet

...
15.12 | 21:05

Met veel plezier je verhaal gelezen Mirjam, geweldig, wat een mooie reis hebben jullie weer gemaakt. En wat een prachtig verhaal!

...
10.12 | 18:52

K linkt spannen die luchtzak.
Daar wil ik wel meer van weten!

...
07.12 | 12:12

Ik hoop dat jullie hier veilig doorheen zijn gekomen, het klinkt best eng in deze tijd waarin ik alsmaar over extreme weersomstandigeheden hoor! Liefs

...
Je vindt deze pagina leuk