'TWO LANGUAGES'.

HOOFD, SCHOUDERS. KNIE EN TEEN...

BIJ DE 'PIRATBOAT'

KAPITEIN SOPHIE.

EEN VAN DORUS HAAR EERSTE LACHJES.

KERST IN AANTOCHT IN FERNANDINA BEACH.

HAVEN IN FERNANDINA BEACH.

DAG 38
19 NOVEMBER


There was a little girl who spoke two languages
Her name was Sophie
She spoke Dutch and English
She thought it was a great thing
To speak Dutch and English
Welterussten, everyone!
Vrij naar Sam Jones


Sophie gaat al alle dagen naar school. Het begint om 9.00 uur en om 15.00 uur halen we haar weer op.  Het is leuk om als haar opa en oma heel enthousiast te worden ontvangen. Sophie heeft het goed naar haar zin op school. De uurtjes dat zij op school is, is de aandacht alleen voor Claire, onze dreumes die zo van dansen en rondjes draaien houdt.

Het wordt een 'binnenshuisdag, want de lucht is somber en donker en het regent urenlang. Hans trekt er zich niets van aan en gaat in de regen gewoon door met tuinieren. Terwijl Claire haar middagslaapje slaapt, klus ik wat rond in huis. Pleun en Diane maken van de rust in huis gebruik en zetten alles op alles om orders te verzenden, zodat we einde middag nog iets gezelligs kunnen gaan doen'. 

Amelia Island ook wel 'eiland van de 8 vlaggen'  genoemd, heeft een imposant verleden door de diverse overheersers die er hun scepter zwaaiden. Downtown Fernandina bestaat al meer dan 200 jaar en dit gerestaureerde Victoriaanse stadcentrum zijn nog veel authentieke huizen te zien. In het stadsmuseum worden de  8 vlaggen tentoongesteld, die er vanaf de 16de eeuw achtereenvolgens op Amelia Island hebben gewapperd. De gekleurde knusse huizen met veranda inclusief schommelstoel, doen me denken aan films uit mijn jeugdEr is ook een kapper in Fernandina en voor Hans is het na 6 weken rondtrekken de hoogste tijd om daar een bezoek te brengen. Zijn haar wordt geknipt door dezelfde dame, als een jaar geleden en de opdracht 'as usual' wordt dan ook vlot uitgevoerd.
We gaan de dag besluiten bij een – voor kinderen populair – visrestaurantje downtown waar ze een heuse piratenboot hebben.

Pleun en Diane willen hun kinderen tweetalig opvoeden. Dat doen ze heel simpel en consequent door hun eigen moedertaal te gebruiken in gesprek met hun kinderen. En er staan natuurlijk naast Engelse ook Nederlandse kinderboeken in de kast. Sinds ze in Florida wonen en vooral sinds Sophie alle dagen naar school gaat, heeft het Engels natuurlijk voorsprong. Maar deze week heeft het Nederlands flink wat terein gewonnen en trakteert Sophie ons op steeds meer Nederlands.
Claire zegt pas een paar woordjes, een ervan is koe. Sophie daarentegen praat de hele dag en verzint hele verhalen tijdens haar spel. Af en toe mixt ze Nederlandse woorden in de Engelse zinnen, wat komisch klinkt.
Sophie leert gemakkelijk en snel, maar ze heeft een duidelijke en logische voorkeur voor het Engels.
Gelukkig groeien de meisjes op in een gezinnetje met een woordcultuur. Vanaf de eerste dag van hun leven zijn ze omringd met woorden: in de vorm van liedjes, rijmelarij, verhaaltjes en taalspelletjes. Aanbod genoeg en niet alleen in het Engels, maar ook in het Nederlands.
Dat geeft straks hopelijk een soort van basis voor het beter eigen maken van het Nederlands. Het feit dat Pleun vanaf hun geboorte altijd thuis was en altijd alleen maar Nederlands met hen praat, zal zeker bijdrage leveren aan de taalontwikkeling
Zeker omdat ze in hun omgeving verder geen Nederlands horen. Dat de invloed van het Engels groter is nu Sophie op school is, is vanzelfsprekend

ENNEH...VANDAAG VOOR HET EERST 'MET ' DORUS GESKYPD!
En de drie - nu bijgevoegde - nieuwe foto's ontvangen. Suoer leuk.
Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

24.08 | 08:27

Lieve meneer en mevrouw van Laanen, via de danssite van Janne kwam ik op uw site, genoten van alle rijkdom die u deelt! Veel dank, hartelijke grt Margriet Nolet

...
15.12 | 21:05

Met veel plezier je verhaal gelezen Mirjam, geweldig, wat een mooie reis hebben jullie weer gemaakt. En wat een prachtig verhaal!

...
10.12 | 18:52

K linkt spannen die luchtzak.
Daar wil ik wel meer van weten!

...
07.12 | 12:12

Ik hoop dat jullie hier veilig doorheen zijn gekomen, het klinkt best eng in deze tijd waarin ik alsmaar over extreme weersomstandigeheden hoor! Liefs

...
Je vindt deze pagina leuk