MOTHERROAD 66

The Motherroad

Hackberry

Seligman

Mohaveh (Mojave) indianen

21 en 22 NOVEMBER

Na een nacht vol onweer worden we met regen wakker bij Walmart. We gaan op zoek naar een camping en vinden er een aan de route 66. We doen de was, lezen een boek en als 's middags het weer opklaart, bezoeken we – om in de stemming te komen – een tweetal musea.

Het ene is gwijd aan route 66 en het andere aan het wel en wee van de Mohaveh (Mojave), een indiaanse stam, die het gebied vroeger bewoonde en waarvoor nu leefgebieden zijn gereserveerd.

De 'Motherroad' 66 roept een nostalgisch beeld op, waarin vooral voertuigen de ontwikkeling in de 20e eeuw weergeven. De autoweg (66) is in de jaren 20 aangelegd tussen Chicago en Los Angeles. Het was de eerste 'cross country road'

Vooral in Arizona zijn er nog veel authentieke elementen terug te vinden. Wanneer we een dag later een aantal dorpjes aan de route bezoeken, zien we daar nog veel – vooral in de vorm van oud ijzer – van terug. De muziek op de autoradio is van de jaren zestig dus 'goodtimes oldies' zorgen voor passende begeleiding tijdens de mooie rit. Een mijlenlange desertweg, mooi om doorheen te rijden, maar we moeten er niet aan denken dat we hier zouden wonen. Maar die ellenlange wegen vinden we wel geweldig om af te leggen. De ruimte ontzagwekkend, de bergen nooit ver weg. Hoe zal dat destijds geweest zijn? 'Imagine yourself in an old-timey car, breezing along the open road--when it was the only road to run'.

In het museum gewijd aan de Mohavi's zien we allerlei kunst en/of gebruiksvoorwerpen, die op een prachtige respectvolle wijze gepresenteerd worden. We worden er een beetje stil van. Er wordt aandacht besteed aan de wijze waarop 'white men' het gebied in de 19e eeuw hebben overgenomen. Het trailpad van deze pioniers legde de basis voor de latere route 66. In de tot de museumcollectie behorende authentieke reisverslagen van de pioniers lezen we dat het leven ook voor hen toen zeker niet gemakkelijk was. Zich bedreigd voelende indianen maakten het reizen heel gevaarlijk en de goud- en zilvermijnen trokken uiteindelijk veel meer teleurgestelde avonturiers en maar een paar 'geluksvinders'. Ook blijkt het cowboyleven minder opwindend te zijn geweest, dan zoals wij het van de 'westerns' kennen.

Een bijzonder verhaal wordt beschreven over de kidnap van het meisje Olive Oatman, naar wie een door iedereen ( behalve de nakomelingen van de oude pakezels ) verlaten mijnwerkersdorp aan de route is vernoemd. Olive heeft vijf jaar bij de indianen geleefd voordat ze na lange onderhandelingen teruggekocht kon worden. In hoeverre zij het gedwongen verblijf bij de indianen als onplezierig heeft ervaren, is nooit helemaal duidelijk geworden, omdat zij daar weinig over heeft willen vertellen. Dat is door latere westerns met mooie romantische scenario's echter helemaal helder gemaakt.

Er staan ook nog een paar oude treinen. Treinen zijn belangrijk geweest voor de ontsluiting van het westen van de VS en ook de spoorwegen volgden vaak de oude trailroutes.Tegenwoordig wordt het spoor vooral gebruikt voor het goederenvervoer. We hebben treinen gezien met meer dan 100 wagons, samen meer dan een km lang.


Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Paul en Hanneke | Antwoord 04.12.2016 03:57

Zo, nu zoetjes aan richting Pleun en zijn gezin. Onze hartelijke groeten aan jullie allen en tot gauw.
Liefs

Froukje | Antwoord 04.12.2016 00:52

Ha pap en mam!

Mooie foto. Jullie zien er heerlijk ontspannen uit. Al die wandelingen doen jullie goed. Liefs.

Eefke | Antwoord 04.12.2016 00:25

Fijn dat jullie het goed hebben! Ik wacht jullie verhalen weer af!

Lily | Antwoord 04.12.2016 00:20

Hoi Mir en Hans, jullie reis ziet er prachtig en leuk ondernemend uit op de site, heerlijk!! Nu (bijna?) óp naar Florida?! Miste je natuurlijk gisteravond wel bij Sil.
Fijne weken nog en enjoy Claire en Sophie, Diane en Pleun!!
Dikke kus, Ard&Lily

Mariella | Antwoord 04.12.2016 00:04

Hallo avonturiers.........wat zullen jullie je vaak klein voelen in deze imposante natuur, ook deze reis weer overweldigend. Geniet ze nog even, het laatste deel van jullie reis nadert......xx

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

24.08 | 08:27

Lieve meneer en mevrouw van Laanen, via de danssite van Janne kwam ik op uw site, genoten van alle rijkdom die u deelt! Veel dank, hartelijke grt Margriet Nolet

...
15.12 | 21:05

Met veel plezier je verhaal gelezen Mirjam, geweldig, wat een mooie reis hebben jullie weer gemaakt. En wat een prachtig verhaal!

...
10.12 | 18:52

K linkt spannen die luchtzak.
Daar wil ik wel meer van weten!

...
07.12 | 12:12

Ik hoop dat jullie hier veilig doorheen zijn gekomen, het klinkt best eng in deze tijd waarin ik alsmaar over extreme weersomstandigeheden hoor! Liefs

...
Je vindt deze pagina leuk