ALLE DAGEN WONDERDAG

EEN LEEG VAT

3 juli-verhalen van verdwijning

 

woorden verstommen

tijd, taal niet terugvindend

word je tot leegte

 

Zittend op de bank staart mevrouw ernstig en verdrietig voor zich uit. Dan begint ze te praten en maakt ze me deelgenoot van haar angstaanjagende werkelijkheid. “Ik heb zo’n onbehaaglijk gevoel. Alles wordt minder. Alles gaat mis. Mijn ogen zijn niet meer goed. Ik hoor mijn horloge niet meer tikken en in mijn hoofd zit het niet goed. Mijn 'hersens’ werken niet meer. Ik voel me in de steek gelaten van binnen. Ik heb het gevoel dat ik gek aan het worden ben.”
Ik sla mijn arm om haar heen en zeg dat ze beslist niet gek aan het worden is, maar dat het wel duidelijk voelbaar is voor haar, dat er van binnen iets aan het veranderen is. Ze vraagt wat ze nog allemaal kan verwachten nu ze zo achteruit gaat. Ik ben voorzichtig eerlijk tegen haar. En erken haar gevoel van wanhoop en eenzaamheid. Ze stelt het op prijs dat we er gewoon en open over praten. Het maakt haar rustig.

 

Hierna lees ik haar een kort gedicht voor uit haar lievelingsbundel. Het gaat over ouder worden. Ze luistert aandachtig, herkent haar eigen worsteling in de tekst. Even vraag ik me af of het wel goed was om dit gedicht nu te kiezen. Maar het helpt haar om te verwoorden wat haar bezig houdt.
“Ik geloof nooit dat het nog goed komt met me. Ik ga hard achteruit. Wat vind jij?”
Ik pak haar handen vast en zeg dat ze inderdaad achteruit gaat.
Ze kijkt me verdrietig aan: “Ik voel me net een leeg vat.”
“Ik zie dat u verdrietig bent.”
“Verdrietig, ja en bang ... IJzingwekkend bang en leeg. Mijn geheugen verdwijnt ... Ik verdwijn ... Ik ben gewoon een leeg vat. Maar jij houdt mijn geheugen bij elkaar, hè. Beloof je me dat?”
“Ik zal u, zo goed als ik kan helpen met herinneren en denken, dat beloof ik u.”
Haar bui klaart op en ja, ze heeft zin om samen nog wat te gaan schilderen.


Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

24.08 | 08:27

Lieve meneer en mevrouw van Laanen, via de danssite van Janne kwam ik op uw site, genoten van alle rijkdom die u deelt! Veel dank, hartelijke grt Margriet Nolet

...
15.12 | 21:05

Met veel plezier je verhaal gelezen Mirjam, geweldig, wat een mooie reis hebben jullie weer gemaakt. En wat een prachtig verhaal!

...
10.12 | 18:52

K linkt spannen die luchtzak.
Daar wil ik wel meer van weten!

...
07.12 | 12:12

Ik hoop dat jullie hier veilig doorheen zijn gekomen, het klinkt best eng in deze tijd waarin ik alsmaar over extreme weersomstandigeheden hoor! Liefs

...
Je vindt deze pagina leuk