HET BOS EN DE BOMEN

Pacific Coastal Highway (foto: internet)

'Coastal fog' (foto: internet)

Avenue of Giants

Mijn lief vindt een hart voor mij.

21 en 22 oktober

Vanaf Santa Rosa reden we al langs de kust over de Pacific Coastal Highway, een legendarische weg die langs bijna de gehele kust van California en Oregon loopt. Kliffen rijzen uit de zee op en golven slaan stuk op de rotsen. Door erosie is er een prachtige mix van zandstranden en rotsformaties ontstaan. Een mooie langs de kust slingerende weg die klimt en daalt met prachtige vergezichten.

In 2013 reden vanuit San Fransisco via de 101 naar Froukje en Piper in Oregon, daarom hebben we deze keer voor de kustweg gekozen.

Na vertrek van de paardenranch vervolgen we onze route, maar door mist is het zicht slecht en is er van mooie vergezichten weinig sprake. Eerlijk gezegd vind ik het doodeng om over deze slingerende weg door te rijden en we besluiten de kustweg zo snel mogelijk te verlaten en verder te rijden op Highway 101, de Redwood Highway.

En ook deze keer zijn we onder de indruk van deze prachtige route door de Redwoods.

Het kustgebied van Noord Californie en Zuid Oregon staat bekend om deze bossen. De Redwoodbomen stellen speciale eisen aan de klimatologische omgeving en daar voldoet wereld wijd alleen deze streek aan. Het zijn enorme bomen met roodkleurige schors. Er zijn exemplaren bij die tot meer dan 2.000 jaren oud zijn . Boomstammen met een diameter van 3-4 meter zijn geen uitzondering.

We rijden de 'scenic byway' de Avenue of Giants en regelmatig stoppen we om tussen de gigantische bomen een korte wandeling te maken. Schitterend om zien hoe de zon hoog boven ons tussen de boomkruinen doorstraalt .We kijken onze ogen uit en krijgen er niet genoeg van om de eeuwenoude reuzen te bewonderen, die met hun dikke stammen loodrecht de hoogte in wijzen. Het blijft ons imponeren. Ze kunnen wel meer dan 100m hoog kunnen worden .

Geen enkele boom is hetzelfde. De bast is dikker of heeft grotere groeven. Sommigen hebben een opening in de stam, al dan niet zwartgeblakerd door bliksem inslag, soms helemaal opengespleten, telkens anders. Oude stammen hebben regelmatig dikke uitstulpingen. Vaak zijn meerdere stammen met elkaar vergroeid, want de basisstam kweekt indien nodig extra stammen bij om te overleven.

Ten Zuiden van Eureka vinden we midden in de Redwoodbossen een campground en een dag later ten noorden van Crescent City. De imposante bomen maken ons een beetje stil en een kinderlijke verwondering overvalt ons.

De bomen kleuren ook het strand. Moeder Natuur heeft er prachtige kunstwerken van gemaakt.


Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Marianne | Antwoord 26.10.2016 13:01

Wat een prachtig kind is Ro. Geniet van hen daar. Het ziet er allemaal weer schitterend uit.

Sil | Antwoord 25.10.2016 12:44

Dat ziet er wel weer geweldig uit.

Hannie | Antwoord 25.10.2016 11:52

Prachtig Mirjam, herinneringen komen boven van toen Lody en ik daar waren.

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

24.08 | 08:27

Lieve meneer en mevrouw van Laanen, via de danssite van Janne kwam ik op uw site, genoten van alle rijkdom die u deelt! Veel dank, hartelijke grt Margriet Nolet

...
15.12 | 21:05

Met veel plezier je verhaal gelezen Mirjam, geweldig, wat een mooie reis hebben jullie weer gemaakt. En wat een prachtig verhaal!

...
10.12 | 18:52

K linkt spannen die luchtzak.
Daar wil ik wel meer van weten!

...
07.12 | 12:12

Ik hoop dat jullie hier veilig doorheen zijn gekomen, het klinkt best eng in deze tijd waarin ik alsmaar over extreme weersomstandigeheden hoor! Liefs

...
Je vindt deze pagina leuk