RAINY BANDON

24 OKTOBER


Afgelopen weken en dagen heeft het hier veel geregend en het was een lot uit de loterij dat het, gisteren met Ro's verjaardag, zo'n heerlijk zonnig weer was. Vannacht heeft het opnieuw flink geregend. We hadden het dakraampje van de camper vergeten te sluiten en werden om uurtje of 5 wakker in een kletsnat bed. Met wat improvisatie heb ik zo goed mogelijk voor een wat droger bed gezorgd en toen hebben we nog tot 8 uur doorgeslapen. Bij het wakker worden regende het nog steeds en dat bleef eigenlijk de hele dag wel zo. In de middag klaarde het tijdelijk even op en toen zijn we naar het stadje Bandon gereden (kwartiertje van Froukje vandaan), waar we koffie hebben gedronken in het oude centrum. Nou ja, oud, in 1936 is alles afgebrand en daarna weer opgebouwd. De houten winkels en woningen op het water zijn toen niet meer teruggekomen.

Bandon is een stadje in Coos County, Oregon en ligt ten zuiden van de monding van de Coquille River.De naam Bandon kreeg het stadje van een Ier die zich hier in 1873 vestigde en het stadje vernoemde naar de stad Bandon in zijn vaderland Ierland. We gaan er geen gewoonte van maken om alle stadjes onderweg te beschrijven, maar voor dit stadje maken we een uitzondering omdat 'Froukje' stadje is.

 

We slenteren door het oude centrum en lopen naar het haventje met de pier. Bij de pier is een 'krab-dog', een soort pier waar ze met vangmanden op krab vissen. Een zeehond volgt de vorderingen nieuwsgierig maar blijft op gepaste afstand.

Er staan informatieborden over de vroegere bewoners, the Coquille indianen, die hier geleefd hebben. De Coquille River mondt hier uit en de indianen vestigden zich aan de monding. Ze leefden van wat ze langs de kust vonden, mosselen, oesters, vis, zalm en natuurlijk krab. Landinwaarts jaagden ze op herten, bevers en andere dieren. De eerste blanken die er kwamen deden aan ruilhandel en dat ging goed. Toen er later goud gevonden werd, ontstonden spanningen en de indianen werden vermoord of verdreven en hun huizen werden in brand gestoken. Onvoorstelbaar dat dit nog maar 160 jaar geleden gebeurd is!

Bandon heeft een prachtig strand, dat hebben we eerder gezien, maar daar komen we vandaag door de regen niet meer aan toe. Wellicht later in de week.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

24.08 | 08:27

Lieve meneer en mevrouw van Laanen, via de danssite van Janne kwam ik op uw site, genoten van alle rijkdom die u deelt! Veel dank, hartelijke grt Margriet Nolet

...
15.12 | 21:05

Met veel plezier je verhaal gelezen Mirjam, geweldig, wat een mooie reis hebben jullie weer gemaakt. En wat een prachtig verhaal!

...
10.12 | 18:52

K linkt spannen die luchtzak.
Daar wil ik wel meer van weten!

...
07.12 | 12:12

Ik hoop dat jullie hier veilig doorheen zijn gekomen, het klinkt best eng in deze tijd waarin ik alsmaar over extreme weersomstandigeheden hoor! Liefs

...
Je vindt deze pagina leuk