30 OKTOBER
Vandaag vertrekken we uit Myrtle Point, met het plan eerst maar eens een wat door Oregon te trekken.
Na het ontbijt bij Froukje , de wat
grieperige Piper en kleine Ro, nemen we afscheid van hen en onze vrienden van
de community. Froukje heeft allerlei groen en ander lekkers voor ons verzameld.
De eerste dagen hoeven we geen boodschappen te doen. Alles wat we
meekrijgen, is door haar, Piper en de anderen geteeld en/of bereid.
Het is een heerlijke week geweest bij en
met Froukje, Piper en Ro. Hun dagelijkse leven weer voor even te hebben kunnen mee beleven met alle ruimte om opa en oma te zijn van onze
prachtige, grappige, ondernemende kleinzoon. Het bezoek aan het strand
bij Devils Kitchen bij Bandon was een van de hoogtepunten.
Ook nu weer zijn we door de
groep warm onthaald. Stuk voor stuk lieve, mooie mensen, die
samen een holistische 'ECO-community' vormen, waar alle aspecten van het
leven onder de loep worden genomen. Een gemeenschap waarin
spiritualiteit, duurzaamheid en geweldloze communicatie centraal staan. Hun groepsband is puur, warm en sterk.
Ze zijn zelfvoorzienend in (bijna) alle opzichten. Ze zorgen voor hun eigen producten. (bouwen,
techniek, voeding, gezondheid, tuin, e.d. )Veel van wat ze nodig hebben
wordt zelf gemaakt. Ze werken op velerlei vlakken samen en geven daarbij regelmatig kansen aan mensen, die het minder hebben getroffen.
De inkomsten komen binnen via een fiscale
consultancy praktijk. De regelgeving op het terrein van de accijnzen is
in de VS ingewikkeld en per staat verschillend.
Zij zijn daarin gespecialiseerd.
Onze aandacht gaat vanzelfsprekend vooral
uit naar het jonge gezinnetje. Met veel plezier spelen en wandelen we
met Ro , waardoor er niet veel tijd overblijft om te
helpen met het werk dat altijd voor handen is. Hans werkt een middag
in de tuin, terwijl ik Froukje help bij de bereiding van yoghurt, feta en boter.
We genieten van de omgeving, de eenvoud,
stilte, natuur, zee en strand, maar vooral van ons drietal en niet te
vergeten van de heerlijke maaltijden.
Piper is een topkok , een kok die niet
alleen maar op smaak let, maar voortdurend op zoek is naar (nieuwe)
uitdagingen om zo natuurlijk, biologisch en duurzaam mogelijk te koken.
Zo zijn Froukje en hij en de mensen van
de community al tijden aan het stoeien met fermenteren, wat naast wecken
en drogen, een mooie manier van conserveren is.
Van veel van de zelf verbouwde groenten en fruit worden sappen (appelcider
e.d.) zuurkool, augurken en allerlei ander lekkers gemaakt. Maar ook
zuurdesem, yoghurt, bier, brie en nog veel meer wordt er door
fermentatie bereid. Alles overheerlijk met een intense pure, lekkere smaak en super gezond.
Rond het middaguur rijden we dan toch
maar weg. Langs de kust omhoog naar het noorden. Een bekende route.
Vorige jaar oktober, reden Hans en ik de kustroute ook, onderweg naar
Ro, die toen net was geboren. En begin dit jaar zakten Sil en ik ook
vanuit Portland de kust af naar hen Myrtle Point. Het is
een route die ons onmogelijk kan vervelen, zo mooi.
We hebben voor vandaag geen lange rit gepland, kunnen dus regelmatig een korte tussenstop maken om de mooie kust te bewonderen.
Bij Florence (Oregon) vinden we een
overnachtingsplek bij een marinehaventje. Het regent al de hele dag en
het geplande wijntje drinken we dus vanavond in de camper.