THE BATTLEFIELDS

Katoen in Maryland

Hans en Abe

Sprangler´s Spring. ´Water en vuur´

Yesterday meets today

31 OKTOBER

De 'battlefields', where yesterday meets today.

Het is nog maar ca 150 jaar geleden dat er in de VS 4 jaar lang van 1861-1865 een burgeroorlog woedde tussen de zuidelijke en de noordelijke staten. Het ging om de afschaffing van de slavernij en de eenheid van de VS. Abraham Lincoln was president en merkte dat een aantal zuidelijke staten het niet eens waren met die afschaffing omdat ze in de landbouw erg afhankelijk waren van de slaven.    

De burgeroorlog spreekt nog altijd erg tot de verbeelding in de VS .´The army´ is hier zo wie zo erg belangrijk, maar daar komt nog bij dat de burgeroorlog in totaal meer slachtoffers (620.000 doden) heeft gekost dan alle latere oorlogen, waar de VS aan deelnam, bij elkaar.

De battlefields van toen zijn nu ingericht als memorialparken en de meeste liggen in de staten waar wij doorheen trekken      ( Pennsyvania, Maryland en Virginia). We trekken een aantal uren uit voor de slag bij Gettysburg in Zuid Pennsylvania.´With a little help of my friend´vertel ik vandaag dus over de geschiedenis en niet over de mooie natuur, die na zoveel jaren het oorlogsgeweld van toen veel zachter lijkt te maken. Eerder dit jaar zagen we het zelfde in Verdun waar ook gevochten werd door volken, die nu min of meer samen optrekken. Hoewel ...de tegenstellingen tussen de partijen in de VS worden weer steeds groter en binnen de EU valt het ook niet mee.    

Tijdens de battletour kunnen we de driedaagse strijd op te voet volgen: de kanonnen staan nog zoals ze stonden. Verder zien we overal op het slagveld gedenktekens van de divisies en regimenten van alle noordelijke staten en standbeelden van de winnende commandanten. Bij elk onderdeel lezen we het aantal strijders en gesneuvelden; de ´militaire boekhouding´ werd kennelijk goed bijgehouden. De standbeelden van de zuidelijke verliezers staan in de thuisstaten en er komen, zoals bekend, de laatste tijd veel emoties vrij bij de publieke discussie of deze nog mogen blijven staan.


In de loop van de middag rijden we door naar, het met prachtige herfstkleuren getooide, Maryland. In het 'welcomecenter' van deze staat vertelt Hans aan gastheer Edward over onze belevenissen in Gettysburg. Edward blijkt goed thuis ite zijn in de militaire krijgsgeschiedenis en noemt spontaan de belangrijkste slagen in de diverse Frans-Duitse oorlogen. Ook de jarenlange oorlog tussen Spanje en de Nederlanden is hem niet onbekend ; alleen van de Slag op de Mookerheide heeft hij nog nooit gehoord!

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Marijke | Antwoord 19.11.2017 10:47

Leuk lesje geschiedenis! En erg actueel.

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

24.08 | 08:27

Lieve meneer en mevrouw van Laanen, via de danssite van Janne kwam ik op uw site, genoten van alle rijkdom die u deelt! Veel dank, hartelijke grt Margriet Nolet

...
15.12 | 21:05

Met veel plezier je verhaal gelezen Mirjam, geweldig, wat een mooie reis hebben jullie weer gemaakt. En wat een prachtig verhaal!

...
10.12 | 18:52

K linkt spannen die luchtzak.
Daar wil ik wel meer van weten!

...
07.12 | 12:12

Ik hoop dat jullie hier veilig doorheen zijn gekomen, het klinkt best eng in deze tijd waarin ik alsmaar over extreme weersomstandigeheden hoor! Liefs

...
Je vindt deze pagina leuk