EEN KOLONIALE ROUTE

Brug over St. James River

Mansion (Edgewood) bij een van de vele plantages op de koloniale route aan de St. James River.

Plantage Berkely

Een hartelijke ontvangst.

Clarence.

1 NOVEMBER

We hebben ergens op een pleintje midden in het sfeervolle stadje Warrenton in Virgina doorgebracht en zijn de volgende morgen al vroeg op pad. Campings worden in dit deel van de VS slecht aangegeven en mensen zoals wij, die nauwelijks plannen, komen dan, vooral als het donker is, soms voor onverwachte dingen te staan, zoals het vinden van een goede plek om te overnachten.    

We kiezen ervoor om vandaag de tijd te nemen voor de oude plantages in het zuiden van Virginia zodat we de dagen hierna flink 'mijlen te maken ' om vrijdag tijdig bij Pleun te zullen zijn.

Het is een heerlijk, zonnige dag en we rijden helemaal tot Williamsburg in Zuid Virginia. De plantages langs de indrukwekkende James River liggen er prachtig en nog heel authentiek bij. Met de katoen en tabaksteelt werd vroeger veel geld verdiend en dat liet men blijken bij de bouw van fraaie landhuizen. Wij nemen de tijd voor een uitgebreide excursie op plantage Berkely en krijgen van Clarence (in 18e eeuwse slaven-outfit) de geschiedenis in vogelvlucht aangereikt: de komst van de Engelsen in 1600, de strijd om te overleven door en ook tegen de indianen, de stichting van de plantage door de familie Harrison (een familie met twee presidenten behorende tot de bovenlaag van de society, de civil war, de afschaffing van de slavernij en de wederopbouw van het prachtige mansion in de vorige eeuw. Clarence is een kleurrijk verteller en weet met allerlei details onze aandacht vast te houden: zo deed de ontvangsthal bij feesten vaak dienst als ´danszaal´ en daarbij waren de Founding Fathers ( George Washington, Thomas Jefferson, Benjamin Franklin e.a ) vaak en graag geziene gasten .

Het stoort ons wel dat in het hele verhaal het leven en werken van de slaven op de plantage nauwelijks aan bod komen. Clarence herkent onze opmerking en verwacht dat dit in de toekomst wel meer aandacht zal krijgen wanneer een lopend onderzoek naar het lot van de aan Berkely verbonden slaven is afgerond.

Het was vroeger heel gewoon om slaven te houden; ook de Founding Fathers hadden slaven. Op Berkely woonden ruim honderd slaven, maar er waren ook plantages met meer dan 1000 slaven. De Harrisons lijken de slaven goed behandeld te hebben. Maar toen de plantage door eenzijdige tabaksteelt steeds minder opleverde en financieel in slecht weer terecht kwam, werden alle slaven aan de bank verkocht om de schuld af te lossen !

Ik luister naar Clarence, maar hoor ook de fluister van de geschiedenis. Terwijl ik het lieflijke landschap ervaar,denk ik na over de onderbelichte kant van het verhaal, het slavenleven, dat niet mag niet worden vergeten.     

De avondzon en de prachtige scenic route naar Williamsburg zorgen aansluitend voor een verzachtende afronding van deze dag!

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Marijke | Antwoord 19.11.2017 10:53

Ondanks de minder leuke kant van het verhaal is het nog zo aantrekkelijk dat ik zo naar jullie toe zou vliegen!

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

24.08 | 08:27

Lieve meneer en mevrouw van Laanen, via de danssite van Janne kwam ik op uw site, genoten van alle rijkdom die u deelt! Veel dank, hartelijke grt Margriet Nolet

...
15.12 | 21:05

Met veel plezier je verhaal gelezen Mirjam, geweldig, wat een mooie reis hebben jullie weer gemaakt. En wat een prachtig verhaal!

...
10.12 | 18:52

K linkt spannen die luchtzak.
Daar wil ik wel meer van weten!

...
07.12 | 12:12

Ik hoop dat jullie hier veilig doorheen zijn gekomen, het klinkt best eng in deze tijd waarin ik alsmaar over extreme weersomstandigeheden hoor! Liefs

...
Je vindt deze pagina leuk