NAAR SAVANNAH

Soul

'We were stolen, sold and bought together from the African continent. We got on the slave ships. We lay back to the belly in the holds of the slave ships in eachothers excrement and urine together, sometimes died together and our lifeless bodies thrown overboard. Today we are standing up together with faith and even some joy' Maya Angelou

Spanish mos

Graf van Tomachichi.

7.8   NOVEMBER


Pas rond de middag vertrekken we bij Jekyll Island en vervolgen onze tocht langs de scenic kustroute, waarbij de zee nauwelijks te zien is omdat voor de kust eerst de moerassen liggen. Daarachter weten we de zee. Bruggen volgen elkaar op, over rivieren, meren en vooral over moeras.

Tegen de avond bereiken we Savannah. Als we bij het bezoekerscentrum om info vragen, blijken we daar op de parkeerplaats te mogen overnachten. Het wordt al donker en zo hoeven we niet op zoek naar een camping. Na het eten wandelen we door Savannah. We lopen langs allerlei prachtige koloniale huizen en parkjes en genieten van het historisch centrum bij avond.

Savannah is ontstaan in 1733 als hoofdstad van de staat Georgia en was onderdeel van het Britse koloniale rijk. De Engelsen wilden een bufferstaat in het zuiden omdat de Spanjaarden “niet te vertrouwen waren”. Kansarmen en veroordeelden uit het thuisland kregen de kans en een aantal acres land om te bebouwen in de 'nieuwe wereld'. Wanneer ze dat goed deden, mochten ze het land houden. Daarnaast zorgden godsdienstvrijheid, een verbod op sterke drank en de aanwezigheid van vruchtbare aarde al gauw voor een groeiende welvaart. Bijzonder was ook dat de Engelse gouverneur goed bevriend raakte met Tomachichi, het charismatische opperhoofd van de Indinanen. Deze ligt zelfs op een van de mooiste pleinen van de stad begraven. In de burgeroorlog was de beruchte generaal Sherman bij de inname van Savannah zo onder de indruk van de schoonheid van de stad dat hij de gebruikelijke verwoesting en plundering achterwege liet. Hij wilde na de oorlog zelf in de stad gaan wonen!

Veel slaven zijn na hun bevrijding in de stad en regio blijven wonen en hun nakomelingen zorgen nog steeds voor de speciale traditie en cultuur in de muziek, de keuken en de taal.

Savannah, de mooiste stad van Amerika en parel van het zuiden; tenminste, als je de Franse krant Le Monde moet geloven. Of de filosoof Bernard-Henri Lévy, uit hetzelfde land. Of de inwoners van de stad zelf .

De volgende dag vroeg uit de veren zodat we zoveel mogelijk van deze veel geprezen stad kunnen zien. Het historisch centrum is goed te doen te voet. Ondanks de warmte kiezen we daarvoor maar we maken wel regelmatig gebruik van de op elk plein aanwezige banken.

Al wandelend   genieten we van de talloze pleintjes die het gevoel geven alsof we door een filmdecor lopen.   Pleintjes in overvloed; vierkant met in het midden vaak kleine parkjes. Ze zijn omgeven door de meest prachtige houten huizen, met serres, veranda’s en balkonnetjes.

Eén van de meest populaire straten van Savannah is zonder twijfel River Street. De voormalige katoenpakhuizen zijn nu in gebruik als restaurants, winkels, boutiques, hotelletjes, galeries en pubs.   Een straat om uren te struinen langs de brede Savannah River met immens grote voorbijvarende zeeschepen en het   prachtige uitzicht op de indrukwekkende Talmadge Memorial Bridge. In veel straten en parken wandelen we   in de schaduw van de schitterende steeneiken bomen met het Spaanse mos. 's Avonds wanneer we doodmoe maar tevreden de dag   doornemen , kunnen we beamen dat Savannah een alleraardigste stad is.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Marijke | Antwoord 19.11.2017 12:19

Zo leer ik nog eens wat! Jullie zien er echt uit als globetrotters! Liefs

Froukje | Antwoord 18.11.2017 04:10

Een fijn vervolg van jullie avontuur!

Froukje | Antwoord 18.11.2017 04:09

Hello travelers,
? Ro praat nog dagelijks of de rv, het heeft op hem gemaakt. Ik denk dat hij graag met Claire-Sophie een ritje had gemaakt.
liefs
de Pipers

Hetty en Toon | Antwoord 10.11.2017 19:45

Wat een schitterende reis hebben jullie weer !! We genieten met jullie mee, maar Is er iets met jou aan de hand ? Ik zag je met een wandelstok ?

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

24.08 | 08:27

Lieve meneer en mevrouw van Laanen, via de danssite van Janne kwam ik op uw site, genoten van alle rijkdom die u deelt! Veel dank, hartelijke grt Margriet Nolet

...
15.12 | 21:05

Met veel plezier je verhaal gelezen Mirjam, geweldig, wat een mooie reis hebben jullie weer gemaakt. En wat een prachtig verhaal!

...
10.12 | 18:52

K linkt spannen die luchtzak.
Daar wil ik wel meer van weten!

...
07.12 | 12:12

Ik hoop dat jullie hier veilig doorheen zijn gekomen, het klinkt best eng in deze tijd waarin ik alsmaar over extreme weersomstandigeheden hoor! Liefs

...
Je vindt deze pagina leuk