I HAVE A DREAM

17 NOVEMBER

Memphis

De eerste dag van ons bezoek aan Memphis begint vrolijk. Hans roept verbijstering op bij het personeel van het welcome center als hij wijzend naar een groot portret van Elvis Presley aan de muur vraagt : "Who is that guy on the wall?

Memphis heeft een indrukwekkende geschiedenis. Niet alleen op muzikaal gebied.

Vandaag staat in het teken van het bezoek aan het Civil Rights Museum. Het museum is gevestigd in het Lorraine hotel, destijds een van de weinige hotels waar Afro Americans konden verblijven en het is de plek waar Martin Luther King in 1968 is vermoord. In het museum wordt de strijd van de Afro Americans voor volwaardige burgerrechten weergegeven vanaf de slavernij tot nu.

We voelen ons tijdreizigers door de Amerikaanse geschiedenis. Ik herinner me nog goed hoe we in onze jeugd met het hele gezin vol verbijstering aan de radio en tv gekluisterd zaten.Zo akelig, zo aangrijpend met het besef dat het niet zo maar gewoon was en is, dat wij in vrijheid leven. Het laat ons ook nu weer nadenken over de waarde van vrijheid en gelijkheid.

We zien hoe economisch gewin ervoor zorgde dat de slavernij kon ontstaan en meerdere eeuwen kon voortduren. We krijgen ook mee dat de beëindiging van de slavernij zeker geen gelijke burgerrechten opleverde. Grote indruk maakt de indringende wijze waarop de periode 1954-1968 in woord en beeld is gebracht. Het is niet goed voorstelbaar dat nog maar zo kort geleden in het zuiden van de VS apartheid de norm was in het onderwijs, het openbaar vervoer en de horeca. Dat er grote verschillen in beloning waren tussen blanke en zwarte mensen en 'black people' geen enkele rol speelden in het bestuur van het land. We worden diep ondergedompeld in de strijd voor gelijke rechten.We zijn allebei diep geraakt. Het gaat onder mijn huid zitten.. Op indringende wijze wordt met authentiek beeldmateriaal de spanning teruggebracht die het vreedzame verzet van de door Martin Luther King geleide Civil Rights beweging opriep. We maken van nabij mee hoe in de bus, de bar of de school de donkere burgers van 'en op' hun plaats worden gezet. Het komt heftig binnen en mijn lijf reageert van ingehouden emotie.

We staan tussen de menigte wanneer Martin Luther King zijn geweldige toespraken houdt: “I see the promised land”. Over 'hopes and dreams', over 'challenge and change'' “I have a dream! “

Kippenvel!


Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Mariella | Antwoord 23.11.2017 23:38

Goh wat een mooi land is het toch en ik geloof het meteen van je kippenvel gevoel bij de confrontatie met het slavenij gebeuren en Martin Luther King, heel aangrijpend....... jullie zien er zooo mooi uit.....xx

Marijke T | Antwoord 19.11.2017 13:04

Een raar wezen is de mens toch! Jullie reizen prachtig de geschiedenis door zo! Was dat van Elvis een grapje? Liefs en ben benieuwd naar het vervolg.

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

24.08 | 08:27

Lieve meneer en mevrouw van Laanen, via de danssite van Janne kwam ik op uw site, genoten van alle rijkdom die u deelt! Veel dank, hartelijke grt Margriet Nolet

...
15.12 | 21:05

Met veel plezier je verhaal gelezen Mirjam, geweldig, wat een mooie reis hebben jullie weer gemaakt. En wat een prachtig verhaal!

...
10.12 | 18:52

K linkt spannen die luchtzak.
Daar wil ik wel meer van weten!

...
07.12 | 12:12

Ik hoop dat jullie hier veilig doorheen zijn gekomen, het klinkt best eng in deze tijd waarin ik alsmaar over extreme weersomstandigeheden hoor! Liefs

...
Je vindt deze pagina leuk