MEMPHIS MUZIEKSTAD

MISSISSIPPI RIVER

De aanlegsteiger aan de Mississippi bij hoog water.

SKYLINE MEMPHIS

WALK OF FAME

IN GESPREK MET YVES

Foto van internet:'The Peabody ducks'

18 NOVEMBER

Memphis is de grootste stad van Tennessee en ligt aan de Mississippi en daar vinden wij pal aan de rivier een mooie campground, waar we twee nachten verblijven. De campground staat elk jaar een tijdje onder water, wanneer de Mississippi buiten haar oevers stroomt. Aan de houten aanlegtorens (steigers) zien we hoe hoog het water dan komt.

Ook bij Memphis zijn verhalen te vertellen over de katoenhandel en de civil war, maar de stad dankt haar bekendheid vooral aan de muziek.

De Sunstudio met het label Sun Records bood onderdak aan artiesten als Elvis Presly, Jerry L Lewis Johnny Cash en Roy Orbison. Zo vind je hier de bakermat van de rock and roll en de blues.

En dan is er nog het Stax Museum of American Soul Music. Dit museum is gevestigd in het voormalige pand van Stax Records, een studio en een platenlabel.
Ook Stax speelt een enorm belangrijke rol in de muziekgeschiedenis. In dit geval in het ontstaan en de ontwikkeling van de Southern Soul en Memphis Soul in de jaren 60 en begin jaren 70.

Één van de mooie dingen aan Stax Records was dat ze zich niets aantrokken van de rassenstrijd die in de begin jaren 60 nog hevig woedde in Memphis. Als je kwam om muziek te maken mocht je naar binnen, of je nou zwart, wit, geel, rood, blauw of groen was. Bij Stax ontstonden ook de eerste “gemengde” bands.
Artiesten als Rufus Thomas, Otis Redding en vele andere komen allemaal 'bij Stax vandaan'.

De muzieksterren van weleer zijn overal zichtbaar en hoorbaar vooral in de gezellige sfeervolle Bealestreet. Overal klinkt muziek, veel ervan is life. Het is een gezellige bedoening en we maken er een vrolijke wandeling: de Memphis Walk of Fame, speciaal ontworpen voor alleen Memphis muzikanten. Het eert artiesten als W. C. Handy, B. B. King, e.a.

Om een regenbui te ontlopen, gaan we een cafe binnen en daar hebben we een uitgebreid gesprek met Yves. Yves zijn roots liggen in Congo, zijn ouders kregen destijds gelegenheid om in Brussel te studeren, daar groeide hij op en uiteindelijk kwam hij in Chicago terecht. Hij zegt zichzelf geen Congolees, geen Belg en geen Amerikaan te voelen, maar 'een global citizen'

Na zijn studie politieke wetenschappen heeft hij inmiddels een bloeiend eigen bedrijf opgebouwd in de 'real estate'. Hij heeft net een pand in Memphis aangekocht en het meteen door kunnen verkopen. Komend jaar gaat hij trouwen met zijn grote liefde (Michelle?), ook afkomstig uit Chicago. Als hij dat vertelt en de foto van zijn lief laat zien, straalt hij met zachte ogen.

Na het museumbezoek van gisteren is Yves een prachtig voorbeeld van een geslaagde Afro-American. Yves vroeg zich af of Nederland, net als de Scandinavische landen hoog scoort op de zogenaamde geluksstandaard: de score waarin het relatieve gevoel van geluk bij de bevolking wordt gemeten. Wij denken dat dit wel goed zit. Daarop stelt hij dat dan de overheidsuitgaven voor zorg, cultuur, kunst en onderwijs wel hoog zullen zijn, waarop wij moeten toegeven dat er juist in de zorg en cultuur veel bezuinigingen zijn geweest. Het gesprekt neemt steeds mooie wendingen zoals 'wat maakt je gelukkig ?' 'Wat draagt daar aan bij?'

Eigenlijk hadden we voor een drankje naar het Peabody hotel willen gaan, maar door het uitlopende mooie gesprek met Yves, zit dat er niet meer in, willen we voor het donker terug zijn op de camping.

Het Peabody bestaat sinds 1925 en is wereldberoemd om .... zijn eenden. Jawel, je leest het goed, buiten het feit dat het een oud klassevol hotel is, is het bekend om de eenden die in het hotel leven. In het midden van de centrale hal is een fontein waar eenden zitten. Deze eenden komen dagelijks om 11 uur van hun verblijfplaats op het dak met de lift naar beneden en wandelen over een rode loper naar de fontein, om daar hun dag door te brengen. Om 17.00 uur worden de eenden door de 'Duckmaster' terug begeleid naar het dak van het hotel. Deze dagelijkse traditie stamt uit 1933 toen de eigenaar samen met zijn vrienden in een dronken bui een aantal eenden, als wijze van grap, in de fontein plaatste. De volgende dag merkt de eigenaar dat de gasten dit heel leuk vinden en sindsdien blijven de eenden als gast in hotel: een toeristische atractie.


Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

Vandaag | 18:39

Wat een avontuur!!!

...
18.11 | 16:26

Lieve Hans en Mirjam.
Ik heb de verhalen tot vandaag zitten lezen om zo jullie reis in vogelvlucht te ervaren. Mooi en ontroerend. Goede reis Opa en Oma.

...
13.11 | 22:30

Wat is het toch steeds heerlijk jullie verhalen te lezen. Ik wacht vol spanning de foto’s af van het kaboutermannetje.

...
10.11 | 00:43

Lieve Rita, kleinkind nog op komst!
Jullie nog op pad?
Dagdag
Mirjam

...
Je vindt deze pagina leuk