FFENOMENAAL LANDSCHAP

We naderen Dead Horse Range Statepark en Sedona

Mexicaanse kunstwijk in Sedona.

Montezuma Well

Petrified Forest

Een leuke ontmoeting met Spveen en June uit Colorado. Spveen kende nog enkele Nederlandse woorden vanuit zijn jonge jaren, toen hij een bezoek bracht aan Amsterdam: "Ik vind jou lief."

14-15-16 en 17 NOVEMBER

 

Arizona is een van onze favoriete staten. Het is een groot hoog plateau waar natuurkrachten de mooiste vormen hebben aangebracht. Je ziet er ook grote tegenstellingen. Buiten de steden armoedige nederzettingen op het dorre land en veel welvaart in steden als bv Flagstaff en Sedona. We brengen een nacht door in het Death Horse Ranch Statepark ( genoemd naar het dode paard dat de perceeleigenaar op de toegangsweg naar het erf aantrof ten tijde van de aankoop. Het State Park ligt hoog in de bergen. ’s Nachts hebben we het koud en daarom zoeken we de volgende dag het wat warmere Sedona op.

Deze stad trekt veel touristen en is een centrum van spiritualiteit. We zijn er al eerder geweest en beperken ons tot dat wat ons aanspreekt waaronder een gezellig Mexicaans wijkje met vooral veel kunst. Onze jonge dinosaurussen kijken hun ogen uit en willen graag met een aantal beelden op de foto.

 

Een dag later doen we op weg naar het noordelijke gelegen PetrifiedForest, Montezuma's Well aan.

Bijzonder is, dat hier al sinds mensenheugenis een constante stroom water wordt aangevoerd, die op deze plek naar boven komt, nadat het water vele duizenden jaren geleden, als regen of smeltwater in de aarde is verdwenen. De door de bron gevormde onderaardse grot is lang geleden ingestort, waardoor nu een diepe waterpartij is ontstaan. Het water is zuurstofarm. Vissen kunnen er niet in leven, maar wel een aantal planten en waterdieren, die verder nergens anders op de wereld voorkomen.

Een medewandelaar neemt ons mee op een wandeling langs allerlei kruiden die daar groeien en hier in het droge klimaat goed gedijen. Hij komt al jaren op deze plek en wordt er niet alleen blij van, maar weet er ook veel over te vertellen.

 

Een van de klapstukken van Arizona hebben we voor het laatst bewaard. Een weg van 28 miles voert door een nationaal park, waar de verstening en verkleuring van bomen de hoofdattractie is: Petrified Forest. Lang geleden zijn bomen afgestorven en in het water gevallen, waarna ze bedekt en geïsoleerd werden door slib. In de aarde aanwezige metalen zorgden voor het proces van verstening en verkleuring. Erosie maakte vervolgens dat de bomen weer zichtbaar zijn geworden. 

Het zijn er niet een paar, maar grote aantallen; veelal in stukken, soms nog volledig intact!  Dit allemaal in een proces van miljoenen jaren. 

Hier in deze droge woestijn rondlopend, kunnen we ons nauwelijks voorstellen, dat hier lang geleden een regenwoud was .

Weer een bijzonder hoofdstuk in het fenomenale Amerikaanse landschap.

In hetzelfde park gaat Petrified Forest over in de Painted Desert. Het maakte zoveel indruk, dat ik er graag een aparte bladzijde meevul.

 

Onze dag is helemaal goed wanneer we In de actualiteit van het politieke landschap nog een positief nieuwtje meekrijgen: het tellen van de stemmen heeft in ( het Republikeinse bolwerk) Arizona een Demokratische senator opgeleverd en nog wel een vrouw van Nederlandse ( Friese) komaf: Kyrsten Sinema.


Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

24.08 | 08:27

Lieve meneer en mevrouw van Laanen, via de danssite van Janne kwam ik op uw site, genoten van alle rijkdom die u deelt! Veel dank, hartelijke grt Margriet Nolet

...
15.12 | 21:05

Met veel plezier je verhaal gelezen Mirjam, geweldig, wat een mooie reis hebben jullie weer gemaakt. En wat een prachtig verhaal!

...
10.12 | 18:52

K linkt spannen die luchtzak.
Daar wil ik wel meer van weten!

...
07.12 | 12:12

Ik hoop dat jullie hier veilig doorheen zijn gekomen, het klinkt best eng in deze tijd waarin ik alsmaar over extreme weersomstandigeheden hoor! Liefs

...
Je vindt deze pagina leuk