CHAPEL DE NINO

Chapel de Nino de Atocha in Three Rivers New Mexico.

Valley of Fires New Mexico.

23 NOVEMBER


Na twee dagen genoten te hebben van rock art en prachtige omgeving nemen we hartelijk afscheid van onze camphosten Peggy en Steve. Steve is gepensioneerd marineman en nu zijn ze beiden als vrijwilliger actief bij het Bureau voor Land Management, dat vele parken in de VS beheert. Ze leven in een camper en werken 11 maanden per jaar op een park.  Wanneer ze een maand vrij hebben, gaan ze naar hun kinderen en kleinkinderen in Wisconsin. Thuis is waar ze zijn!

Steve vertelt dat hij van moeders kant Nederlandse 'roots' heeft, maar weet er niet meer over te vertellen dan dat de familienaam Pennings is. Hij belt zijn moeder en die heeft nog paraat hoe haar grootouders heten en dat beiden in de VS 

(Wisconsin) geboren zijn. Hans is inmiddels aardig thuis in het ontsluiten van genealogische bronnen en belooft na te zullen gaan of zijn vermoeden ( Oostbrabantse ‘roots’) juist is. Toevallig is Wisconsin dezelfde plek waar door toedoen van een Nederlandse priester grote groepen emigranten, uit met name Oost Brabant, naar de VS vertrokken zijn. Daaronder ook leden van de familie van Lanen uit Boekel en die hebben ervoor gezorgd dat er in Wisconsin op dit moment meer dan 300 mensen zijn met de familienaam van Lanen.

Er wordt verteld dat sommigen van die eerste emigranten na aankomst eerst wat teleurgesteld waren, omdat de beloofde vruchtbare akkers er niet waren en met ‘acres’ enkel een oppervlaktemaat bedoeld was! 

 

Voordat we verder reizen naar de Valley of Fires (dit keer in New Mexico) gaan we een kijkje nemen bij de Chapel de Nino de Atocha. Deze kinderkapel ligt een paar mijl van de campground vandaan, onder aan de voet van een berg. Bij binnenkomst zien we een uiterst kleurrijk stuk Spaanse religieuze traditie: Atocha ligt in de buurt van Madrid en werd in de 14e eeuw bezet door de Moorse overheersers.

De legende verhaalt als volgt:

Een groot aantal inwoners van Atocha werd gevangen gezet en voor hun voeding mochten alleen hun kinderen jonger dan 12 jaar zorg dragen. Voor de gevangenen die geen kinderen hadden, was dat natuurlijk een groot probleem, ware het niet dat elke nacht de jonge Jezus in de kerk van zijn voetstuk kwam, om dit zelf op te lossen. Zijn schoentjes werden iedere dag weer door nieuwe vervangen, maar zagen er de volgende morgen weer stoffig en gebruikt uit: een wonder!

 

Naast de verwijzing naar dit wonder herken ik ook veel uitingen die verwijzen naar het verdriet om zieke en overleden kinderen. Het is een kapel, waar kinderen centraal staan en geeerd worden. Men komt met pijn en verdriet en bidt om kracht, verlichting, herstel,... Ik zie veel foto's van kinderen en bij het altaar zijn briefjes en geschenken te vinden, variërend van een kinderrugzakje, verschillende paren kleine schoentjes, kettinkjes, armbandjes, een haarband, een zakje snoepjes, steentjes en andere votiefgeschenken.

Het ontroert me enorm en mijn gedachten gaan uit naar al deze onbekende kinderen en hun ouders, grootouders, broertjes en zusjes, vriendjes.

 

Ernaast ligt een klein kerkhof, met veel eenvoudige naamloze kruisen (voor kinderen?) maar ook een aantal met pracht, kleur en praal.

 

Vroeg in de middag arriveren we op het imposante lavaveld 
(125 vierkante mijl), dat 5000 jaar geleden met veel vuur ontstaan is. We vinden een fijne plek met zicht op het lavaveld. 
Het is weer boeiend te zien hoe dieren en planten zich hebben weten aan te passen: waar soortgenoten in White Sands licht zijn geworden, zijn ze hier donker!  Zelfs in de harde lava hebben planten een soms weelderige vorm van overleven weten te vinden. De naamgeving ( vallei van vuren) had ook kunnen verwijzen naar meer recente geschiedenis: de eerste atoombom is in dit deel van New Mexico ontwikkeld en beproefd!

 


Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

24.08 | 08:27

Lieve meneer en mevrouw van Laanen, via de danssite van Janne kwam ik op uw site, genoten van alle rijkdom die u deelt! Veel dank, hartelijke grt Margriet Nolet

...
15.12 | 21:05

Met veel plezier je verhaal gelezen Mirjam, geweldig, wat een mooie reis hebben jullie weer gemaakt. En wat een prachtig verhaal!

...
10.12 | 18:52

K linkt spannen die luchtzak.
Daar wil ik wel meer van weten!

...
07.12 | 12:12

Ik hoop dat jullie hier veilig doorheen zijn gekomen, het klinkt best eng in deze tijd waarin ik alsmaar over extreme weersomstandigeheden hoor! Liefs

...
Je vindt deze pagina leuk