TRAIL OREGON - UTAH

9 en 10 NOVEMBER

Het bezoek aan het Oregon End of Trail Museum zit nog in ons hoofd wanneer we onze eigen trail van het noorden van Oregon naar het zuiden van Utah maken. Langs de Columbia River volgen we voor een deel het traject van het oude trail en ook in Idaho zien we onderweg " historic markers" ,die verwijzen naar deze voor veel kolonisten spannende trektocht naar Oregon.

Het ging vooral in die beginjaren economisch heel slecht in Europa en ook in de nieuwe VS en dat bracht grote aantallen mensen in beweging op zoek naar een beter leven. 

Eigenlijk is dat niet veel anders dan nu overal in de wereld. Met een verschil: zij waren van harte welkom!

Het woord Oregon  riep beelden op van een paradijs. Grote bomen, groene  en valleien en vruchtbare aarde.  In de periode van 1840-1869 trokken meer dan 500.000 pioniers naar het westen om hun dromen te vervullen. De route was 2000 mijl, waarbij velen te voet gingen. Ze liepen gemiddeld 12-15 mijl per dag en bonden de strijd aan met honger, ziekten, verwondingen en de soms weerbarstige natuur.

Wat een moed om alles achter te laten en zo'n reis met ontberingen te beginnen. Als vanzelf denken we dan aan de vluchtelingen van deze tijd. 

De nog jonge VS 'strooide' rijkelijk met de van de Indianen afgenomen  'vrije' grond: ca 250 ha (!)voor een echtpaar. 

Voor veel pioniers brak na de beproeving van de reis al gauw een meer voorspoedige tijd aan en de ontwikkeling is nadien ongelofelijk snel gegaan.

Voor de zwarte slaven die meegereisd waren was het een stuk minder. De slavernij werd al vrij vlot in het Westen verboden, maar natuurlijk kwamen de Afro- Amerikanen niet in aanmerking voor deze gratis grond. Zij konden pas vele jaren later (een beetje) grond tegen betaling in eigendom krijgen.

We zagen een paar dagen geleden een aangrijpende film op Netflix : 'American Son' ( een aanrader!). Er valt voor hen nog steeds veel te winnen.

En de indianen? 

In het begin was de verhouding vriendschappelijk want het bleken goede gidsen te zijn en men kon er aardig zaken mee doen. Pas toen de indianen er achter kwamen dat hun beste land verdwenen was, werden ze opstandig, maar toen was het te laat.

Wij prijzen ons gelukkig dat onze tocht een heel stuk vlotter verloopt en met de nodige comfort en op zondag ( de vierde dag van 'ons trail' ) komen we aan in de Rafaël Desert in het zuiden van Utah in het dorpje Green River. 

 

( Oregon: I-84 The Dalles- Boardman -La Grande-Ontario / dwars door Idaho: I-84 Boise – Paradise Valley -  / Utah:  I-84 Ogden – Salt Lake City – Provo -  Springvill: US 6 Price Wellington – Green River)


Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

24.08 | 08:27

Lieve meneer en mevrouw van Laanen, via de danssite van Janne kwam ik op uw site, genoten van alle rijkdom die u deelt! Veel dank, hartelijke grt Margriet Nolet

...
15.12 | 21:05

Met veel plezier je verhaal gelezen Mirjam, geweldig, wat een mooie reis hebben jullie weer gemaakt. En wat een prachtig verhaal!

...
10.12 | 18:52

K linkt spannen die luchtzak.
Daar wil ik wel meer van weten!

...
07.12 | 12:12

Ik hoop dat jullie hier veilig doorheen zijn gekomen, het klinkt best eng in deze tijd waarin ik alsmaar over extreme weersomstandigeheden hoor! Liefs

...
Je vindt deze pagina leuk