WESTEREN LANDSCHAP

Valley of the Gods

Mexican Hat

' Forrest Gump Point'

Klein voorbeeld van een hogan.

Onderweg dromenvanger

En deze nederzetting.

We naderen Page.

17 NOVEMBER

Na een rustige ochtend rijden we vanaf Goosenecks door de Valley of the Gods richting  Monument Valley.

Valley of the Gods lijkt wel een beetje op Monument Valley, maar omdat deze valley nog niet echt door toeristen is ontdekt, is het er heel rustig. Er zijn ook minder rotsformatie (‘ buttes’), maar evengoed is het indrukwekkend.

We passeren Mexican Hat, een rotsformatie die het beeld oproept van een man met een Sombrero, en waaraan het nabijgelegen gehuchtje zijn naam heeft ontleend.

En dan verrijzen ineens in de eindeloze desolate woestijn de rode zandsteenformaties en tafelbergen van Monument Valley op. Een feest van herkenning, dit magische landschap.Waarschijnlijk herkennen velen dit beeld, dat als achtergrond is gebruikt bij veel kaskrakers, waaronder ‘ Easy Rider’  en Forrest Gump.

Langs de weg zien we een bordje, dat de plek markeert van de finish van de Cross-Country Run door Forrest Gump. Als je de film met Tom Hanks hebt gezien, maak je natuurlijk een fotostop bij dit bordje, zo ook wij.

Bij Monument Valley is het er veel drukker dan toen we er in 2013 waren. Blijkt dat er een door de Navajo’s georganiseerde marathon wordt gelopen, als eerbetoon aan de  Veteran Navajo’s'.  Hans mengt zich even onder lopers en concludeert uit de gerealiseerde tijden (>3 uur), dat de echte toppers niet hebben meegelopen. Dat neemt niet weg dat het echt een groot feest is. We horen dat het lopen in dit woestijngebied een populaire uitdaging is, want elk voorjaar wordt er ook nog een ultramarathon van 50 mijl georganiseerd!

We nemen nog een kijkje in het Navojo Visitor Centre en museum. In dit gebied wonen ongeveer 100.000 native people, die deels nog altijd op traditionele wijze leven.  De Navajo taal heeft tijdens de tweede wereldoorlog mede gezorgd voor de overwinning op Japan in de Pacific. Minstens het halve museum is gewijd aan de 29 Navajo mannen, afkomstig uit dit gebied, die door het US Marine Corps destijds zijn gerekruteerd en als communicatie soldaat in het leger werden ingezet. In de oorlog is ‘ hun’ code ( door in hun eigen taal te spreken, als enige geheime code nooit gekraakt.

In het museum zien we ook een kleine replica van een ‘ hogan’; een hut gemaakt van dikke cederhouten stammen en altijd gebouwd met de deur naar het oosten (nieuwe dag/nieuw begin. e.d.) en van boven open. Voor vrouwen zijn er speciale hogans, aan de buitenkant te herkennen aan de ronde vorm en van binnen 9 hoekig gebouwd (andere naam voor negenhoek= nonagoon, misschien dat de hogan daar haar naam aan heeft te danken). De 9 hoeken staan symbool voor de 9 maanden, die een zwangerschap duurt. De hogan voor de mannen is puntig van vorm en veel kleiner. Hij slaapt daar alleen.  Alle maaltijden,  feesten, vergaderingen worden in de grotere ronde vrouwenhogans gehouden.

Tevreden en vol indrukken rijden we daarna richting Page, waar we een fijne camping weten. Daar zullen we waarschijnlijk wel een aantal dagen blijven.

En dan zijn we opnieuw in Arizona. Het is hier een uur eerder dan in Utah en daarom kunnen we nog lekker buiten van een biertje en wijntje genieten. 

 

 

 


Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Jeannette | Antwoord 24.11.2019 18:32

ha broer en schoonzus
Net al jullie verhalen zitten lezen. Genoten van de Mooie plaatjes en heerlijke avonturen. Prachtig is het daar! Nog een goed vervolg. Kus

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

24.08 | 08:27

Lieve meneer en mevrouw van Laanen, via de danssite van Janne kwam ik op uw site, genoten van alle rijkdom die u deelt! Veel dank, hartelijke grt Margriet Nolet

...
15.12 | 21:05

Met veel plezier je verhaal gelezen Mirjam, geweldig, wat een mooie reis hebben jullie weer gemaakt. En wat een prachtig verhaal!

...
10.12 | 18:52

K linkt spannen die luchtzak.
Daar wil ik wel meer van weten!

...
07.12 | 12:12

Ik hoop dat jullie hier veilig doorheen zijn gekomen, het klinkt best eng in deze tijd waarin ik alsmaar over extreme weersomstandigeheden hoor! Liefs

...
Je vindt deze pagina leuk