PIPE SPRING NATIONAL MONUMENT

termietheuvel

ons uitzicht.

23 - 26 NOVEMBER

 

Pipe Spring ligt in de Arizona strip, een uitgestrekte ‘ high desert’ tussen de Vermilion Cliffs en de Grand Canyon. We zijn er al eens eerder geweest: een pauzeplek op doorreis. Nu hebben we meer tijd en zorgen de fijne campground, de zon en de omgeving ervoor, dat we er drie dagen blijven. De camping ligt midden in het reservaat van de Kaibab Band of Paiute indians. Het is een ogenschijnlijk onbewoonbare regio, maar bij Pipe Spring is een bron, wat bewoning van het gebied mogelijk maakte en maakt. Nu, nog altijd wonen er afstammelingen van de Paiute natives.  Er wonen daar in de directe omgeving nu ongeveer 300 Paiutes en dat is alweer meer dan 100 jaar geleden, maar heel wat minder dan 200 jaar geleden. De aanwezigheid van water is dus bepalend, ook in de geschiedenis van Pipe Spring.

In het museum bij het monument leren we dat er twee verhaallijnen zijn: de ene gaat over de Paiute natives, die eeuwenlang , met dank aan de bron in volstrekte harmonie met de natuur leven, totdat hun leven door de komst van blanke pioniers in een paar jaar tijd een dramatisch vervolg krijgt.

De andere verhaallijn gaat over de Mormoonse pioniers, die zich in het midden van de 19de eeuw hier vestigen. Het toen gebouwde fort ‘ Winsor Castle’ , staat er nog en is als museum ingericht. We krijgen een beeld van het harde bestaan van de pioniers, maar ook van de worsteling die de nog jonge democratie van de VS heeft met het Bijbelse gedachtengoed van de Mormoonse polygame cultuur.

Polygamie is al heel lang bij wet verboden, maar de parkranger vertelt dat er nog altijd fundamentalistische geloofskernen ( incl. polygamie ) te vinden zijn in enkele naburige plaatsen als Moccasin en Coloradocity.

Overal waar we komen tijdens onze roadtrips, lezen we over de ‘ native people’ . Steeds is de overeenkomst in hun visie: de aarde behoort in gelijke mate toe, aan alles wat ademt en leeft, inclusief de mens. De aarde is hun thuis, zowel voor dieren, bomen en zelfs stenen. Iedere vorm heeft een bedoeling voor het leven op aarde. Alle vormen zijn gelijk aan elkaar en dienen respectvol benaderd te worden.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Mar | Antwoord 07.12.2019 12:06

Ironisch dat jullie overal de visie van de natives lezen en dat er een president is die het tegenovergestelde verkondigt! Mooi om te lezen overigens! Liefs

Marianne | Antwoord 02.12.2019 07:48

Ha Hans en Mirjam,
Weer een genot om jullie verhalen te lezen en ook vooral de prachtige foto’s te bekijken.
Lieve groet

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

24.08 | 08:27

Lieve meneer en mevrouw van Laanen, via de danssite van Janne kwam ik op uw site, genoten van alle rijkdom die u deelt! Veel dank, hartelijke grt Margriet Nolet

...
15.12 | 21:05

Met veel plezier je verhaal gelezen Mirjam, geweldig, wat een mooie reis hebben jullie weer gemaakt. En wat een prachtig verhaal!

...
10.12 | 18:52

K linkt spannen die luchtzak.
Daar wil ik wel meer van weten!

...
07.12 | 12:12

Ik hoop dat jullie hier veilig doorheen zijn gekomen, het klinkt best eng in deze tijd waarin ik alsmaar over extreme weersomstandigeheden hoor! Liefs

...
Je vindt deze pagina leuk