SOMEWHERE BETWEEN STUNNING AND SURREAL

BADWATER-zoutvlakte

Artist Drive vanaf de weg.

ZABRINSKY POINT overlook

ZABRINSKY POINT overlook

ZABRINSKY POINT overlook

ZABRINSKY POINT overlook

Wandeling te midden van het surrealistische landschap van Zabrinsky Point.

Leuke ontmoeting met Naznazeen uit Iran.

Met de buurtjes: Mary-Eve, Maxime en Cameron.

Nog een laatste duik in het heerlijke warme buitenbad.

27 NOVEMBER - 2 DECEMBER

We rijden allereerst naar het Visitor Center om ons aan te melden en informatie in te winnen. Death Valley is een uitgestrekt gebied met behoorlijk wat interessante ‘ to do ‘ plekken. Daarna gaan we naar de campground en installeren we ons . We zijn er net op tijd; storm en regen worden heftiger. We blijven lekker binnen met een boekje de rest van de dag.  Over een uurtje is het toch al donker. Het komt er op neer dat we gezellig twee dagen binnen blijven op de campground Wel bezoeken we het mooie museum bij het visitorscenter, waar we naast staan. Aan de andere kant is een luxe resort, waar we gebruik maken van de faciliteiten.

We zijn nog niet eerder in de gelegenheid geweest deze bijzondere plek te bezoeken. Of eigenlijk hebben we het steeds overgeslagen ivm de hoge temperaturen die daar vaak zijn, zelfs in de herfst nog. Deze keer zijn we er in de winter in de buurt en wagen we het erop. Ondanks de extreme temperaturen hebben van oudsher indianen (Shosonen) er hun woonplek gehad en er wonen nog steeds nazaten in de vallei. In de 19e eeuw hebben de hitte en het gebrek aan water ook gelukzoekers niet tegen kunnen houden. Overal in het gebied vind je nog oude mijningangen met waarschuwingsborden er vooral niet binnen te gaan. 

Death Valley is omringt door bergen en daardoor is het eigenlijk een grote badkuip waarvan de randen (bergen) de oceaanregen tegen houden en er ook voor zorgen dat de warmte niet weg kan. De bodem is het laagste punt op aarde (86 meter onder NAP). We maken er een mooie wandeling in Bathwater (het gebied dat onder zeeniveau ligt), waarbij we ons op een bevroren landschap wanen: een grote zoutvlakte met vreemde patronen , die door de zoutkristallen ontstaan. Hans ontdekt dat hij van het zout sneeuwballen kan maken en kan dat dan ook niet laten. 

Vanaf Badwater rijden we weer terug richting het campground. Halverwege kom je langs de Artists Drive, een schitterende route door het rotsachtige, roze, groene, paarse, bruine en zwarte vreemde landschap.

Ook gaan we naar het Zabriskie Point.Hier is een uitkijkpunt op een onaards woestijnlandschap met prachtig gevormde rotsen. Je zou het haast niet verwachten, maar dit gebied is gevormd door regenwater. Het regent niet heel vaak in Death Valley, maar wanneer het regent zijn de buien vaak behoorlijk heftig. In korte tijd moet er veel water worden afgevoerd waardoor er diepe geulen ontstaan in het zachte gesteente. We maken er een heerlijke prachtige wandeling van een paar uur beneden door de oude canyon. Onderweg ontmoeten we er Naznazeen, een bijzondere en leuke jonge vrouw, die ons haar levensverhaal vertelt. Ze is met haar ouders vele jaren geleden gevlucht uit Iran en nu is ze, na een gedwongen ontslag, op zoek naar een nieuwe bestemming in haar leven. 

In het door een ‘ hotspring’ gevoede zwembad hebben we een lang gesprek met Pavo Nurmi ( die wel Finse roots heeft, maar geen familie is van zijn naamgenoot : de olympische atleet uit de jaren 20). Pavo komt uit New York en is beeldend kunstenaar. Hij heeft veel gereisd en is aangenaam gezelschap. Hans stelt hem de vraag hoe het toch komt dat we onderweg bijna alleen maar Amerikanen tegenkomen, die weinig op hebben met president Trump en zich zelfs schamen voor zijn gedrag, terwijl hij toch ook supporters moet hebben. Paavo zoekt de verklaring in de macht van het geld, de stille kracht van de ‘ white supremacy’ ( dominantie van de blanke bevolking) en de volstrekte desinteresse van grote groepen Amerikanen om met anders denkenden in gesprek te gaan. Ik zelf denk dat, naast deze verklaring,  het ook wel kan liggen aan het feit dat wij op reis zijn en onderweg veelal andere reizigers spreken. Mensen die reizen hebben wellicht een enigszins dezelfde achtergrond en interesses.

Onze buren op de campground zijn Mary-Eve en Maxime, een jong stel met hun zoontje Cameron, uit Franstalig Canada. Max is timmerman en ze hebben onlangs hun door hem verbouwde huis goed verkocht. Van de opbrengst hebben ze een buscamper ( Ford Transit ! ) gekocht en daarmee toeren ze nu 8 maanden door de VS en Mexico. Daarna wil hij weer een ander huis gaan opknappen. We krijgen een ‘ uitgebreide’ rondleiding in hun ‘ van’ en het begint zowaar te kriebelen...een volgende campertocht met ons eigen busje! 

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

24.08 | 08:27

Lieve meneer en mevrouw van Laanen, via de danssite van Janne kwam ik op uw site, genoten van alle rijkdom die u deelt! Veel dank, hartelijke grt Margriet Nolet

...
15.12 | 21:05

Met veel plezier je verhaal gelezen Mirjam, geweldig, wat een mooie reis hebben jullie weer gemaakt. En wat een prachtig verhaal!

...
10.12 | 18:52

K linkt spannen die luchtzak.
Daar wil ik wel meer van weten!

...
07.12 | 12:12

Ik hoop dat jullie hier veilig doorheen zijn gekomen, het klinkt best eng in deze tijd waarin ik alsmaar over extreme weersomstandigeheden hoor! Liefs

...
Je vindt deze pagina leuk